Μελαγχολία του φθινοπώρου/χειμώνα: Πώς θα «ανεβείτε» με φυσικό τρόπο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μελαγχολία του φθινοπώρου/χειμώνα: Πώς θα «ανεβείτε» με φυσικό τρόπο
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι δύο εποχές συνυφασμένες με μελαγχολική διάθεση και μειωμένη ενέργεια, που δίνουν ένα «μελανό» χρώμα στην καθημερινότητά μας. 

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας δεν σημαίνουν μόνο το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη μιας νέας απαιτητικής περιόδου, που σηματοδοτείται από τον περιορισμό της ηλιοφάνειας και την πτώση της θερμοκρασίας. Συχνά, είναι δύο εποχές συνυφασμένες με μελαγχολική διάθεση και μειωμένη ενέργεια, που δίνουν ένα «μελανό» χρώμα στην καθημερινότητά μας.

Η επιστροφή στις βασικές υποχρεώσεις, τα απαιτητικά ωράρια εργασίας και ίσως νέα ξεκινήματα που συμβαίνουν την περίοδο αυτή, πολύ συχνά διαδέχονται τη χαλαρότητα και ανεμελιά της προηγούμενης εποχής, αυξάνοντας την πίεση και το άγχος, σύμφωνα με τις προσωπικές προσδοκίες του καθενός.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που η προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα και η υιοθέτηση του fall/winter mode, με έκθεση σε χαμηλότερης έντασης φως ημερησίως και αντίστοιχη χαμηλότερη έκκριση σεροτονίνης και μελατονίνης, γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να εδραιώνονται για περισσότερο διάστημα συναισθήματα θλίψης, άγχους, απογοήτευσης, πιεστικές σκέψεις και να παρουσιάζονται διαταραχές στον συγχρονισμό του βιολογικού ρολογιού και τον ποιοτικό ύπνο.

Είναι γεγονός ότι για κάποιους η αλλαγή των εποχών φέρνει μια αίσθηση μελαγχολίας. Ωστόσο, υπάρχει μια φράση που κρύβει μέσα της ένα πολύ σπουδαίο νόημα: «Οι εποχές είναι τρόπος ζωής» .

Πράγματι, είμαστε εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι που ονειροπολούμε και προγραμματίζουμε πώς θα περάσουμε το καλοκαίρι και εκείνοι που μένουμε περισσότερο προσκολλημένοι στο παρελθόν και δεν οργανωνόμαστε το ίδιο για το φθινόπωρο και το χειμώνα, ώστε να είμαστε εξίσου χαρούμενοι, με διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές εποχές.
Ιδού μερικές συμβουλές που μπορούν να σάς βοηθήσουν να διανύσετε με περισσότερο «φως» τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και να μπείτε στο χειμώνα με καλή διάθεση:

1. Εκτεθείτε στο (φυσικό) φως: Η έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας και η παραμονή για τουλάχιστον 30 λεπτά θα σάς βοηθήσουν σημαντικά στην επαρκή έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης, που μας κάνει ευδιάθετους και χαρούμενους. Αν η έκθεση συνδυαστεί με άσκηση ή με βόλτα με φιλικά πρόσωπα, τότε ενισχύεται η αποσυμπίεση και η χαλάρωση και η θετική σκέψη επιτυγχάνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

2. Επενδύστε σε αυτόν που θα είσαι για πάντα μαζί: Τον εαυτό σας! Θρέψτε τον και ξεκουράστε τον ποιοτικά με μια ισορροπημένη διατροφή και σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

3. Οργανωθείτε παραγωγικά: Κάθε αρχή και δύσκολη. Ωστόσο, γίνεται πιο εύκολη αν αλλάξουμε μικρά σημεία και συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Ενδεικτικά, το να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας, να καταγράψουμε το πρόγραμμα των υποχρεώσεων της ημέρας, ποιες από αυτές διαχειριστήκαμε και τι έμεινε να διαχειριστούμε τελικά την επόμενη ημέρα. Και μην παραλείπουμε να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας γι’ αυτά που καταφέραμε!

4. Πείτε «όχι» στην αναβλητικότητα: Διαχειριστείτε βάσει του προγραμματισμού σας ζητήματα που σας απασχολούν και μη τα κουβαλάτε ως βαρίδια στη σκέψη σας.

5. Βάλτε νέους στόχους: Νέα σεζόν – νέοι ορίζοντες! Εκμεταλλευθείτε την ανανέωση της εποχής, θέτοντας νέους στόχους, άμεσους, εφικτούς και ρεαλιστικούς, που θα σας κρατήσουν δραστήριους και παραγωγικά απασχολημένους.

6. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας: Σε περιόδους θλίψης, άγχους και κακής διάθεσης, είναι χρήσιμο (όσο και απαραίτητο) να «αποδράσουμε» κάπου, αλλάζοντας περιβάλλον, αποκτώντας καινούργια ερεθίσματα και χαλαρώνοντας ευχάριστα. Ακόμα και αν οι διακοπές έχουν μόλις τελειώσει, θα ωφελούσε να πάμε μια μονοήμερη εκδρομή ή να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα και να γνωρίσουμε κρυμμένες ομορφιές της περιοχής μας. Η αλλαγή παραστάσεων θα φρεσκάρει τις σκέψεις μας και θα ανακουφίσει σωματικά και ψυχικά από τα επιβαρυντικά συμπτώματα της μελαγχολίας.

7. Υιοθετήστε τη λήψη προϊόντων τα οποία αποδεδειγμένα και με ασφάλεια συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης: To Solumag Saffron & curcumin αποτελεί τον πιο γρήγορο, εύκολο, φυσικό και γευστικό τρόπο για να… φτιάξετε διάθεση!

Η σύνθεσή του είναι βασισμένη στο Saffron [Affron®] ένα κλινικά μελετημένο εκχύλισμα σαφράν [Crocus sativus L.), που αποδεδειγμένα βελτιώνει τη διάθεση μέσα σε 4 μόνο εβδομάδες, περιορίζοντας σημαντικά την κατάθλιψη, την κόπωση, τη σύγχυση, το θυμό και το αίσθημα πίεσης. (1)

Ένα φακελάκι Solumag Saffron & curcumin την ημέρα σε λίγο νερό, αρκεί για να νιώσεις την ψυχική ευεξία και χαλάρωση που χρειάζεσαι.

Ιδιαίτερα εμπλουτισμένη σύνθεση με μαγνήσιο, υψηλής βιοδιαθεσιμότητας(2) κουρκουμίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος B που προάγουν την ψυχολογική λειτουργία , ενισχύουν τη μείωση της κόπωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Solumag Saffron & curcumin: φυσικός και εύγευστος τρόπος για να δεις τη θετική πλευρά της ζωής!

Η χρήση παράλληλα με φαρμακευτικά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα είναι ασφαλής και επιπλέον αποτελεσματική (3)

20 Sticks με γεύση εσπεριδοειδών – Χωρίς σάκχαρα, λιπαρά, γλουτένη, σόγια, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Προφυλάξεις:

Να μην γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

⦁ Tα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου.

⦁ Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας.

⦁ Να φυλάσσεται σε μέρος ξηρό και δροσερό (15-25° C), μακριά από παιδιά.

⦁ Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ: 49927/28-5-2021 (ο αριθμός γνωστοποίησης δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ).

⦁ Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας.΅
Και μη ξεχνάτε.. η ζωή έχει πάντα τη φωτεινή της πλευρά. Ακόμα και τις μουντές, βροχερές, πιεστικές μέρες του χειμώνα.

Βιβλιογραφία
1. Kell, G., Rao, A., Beccaria, G., Clayton, P., Inarejos-García, A. M., & Prodanov, M. (2017). affron ® a novel saffron extract ( Crocus sativus L .) improves mood in healthy adults over 4 weeks in a double-blind, parallel, randomized, placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine, 33, 58–64. doi:10.1016/j.ctim.2017.06.00

2. Purpura, M., Lowery, R. P., Wilson, J. M., Mannan, H., Münch, G., & Razmovski-Naumovski, V. (2017). Analysis of different innovative formulations of curcumin for improved relative oral bioavailability in human subjects. European Journal of Nutrition, 57(3), 929–938. doi:10.1007/s00394-016-1376-9Lopresti, A. L., Smith, S. J., Hood, S. D., & Drummond, P. D. (2019). Efficacy of a standardised saffron extract (affron®) as an add-on to antidepressant medication for the treatment of persistent depressive symptoms in adults: A randomised, double-blind, placebo-controlled study. Journal of Psychopharmacology, 026988111986770. doi:10.1177/0269881119867703

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider