Οριστικό: 1 self test στα σχολεία και 100% πληρότητα στα γήπεδα - Τι θα γίνει με μάσκες και πιστοποιητικά

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριστικό: 1 self test στα σχολεία και 100% πληρότητα στα γήπεδα - Τι θα γίνει με μάσκες και πιστοποιητικά
Η απόφαση για τη μείωση των self test ελήφθη στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής των ελέγχων, μετά και από σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Το «πράσινο φως» για τη μείωση των υποχρεωτικών self test στα σχολεία από δύο σε ένα την εβδομάδα, από την 1η Απριλίου, έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Παράλληλα, οι ειδικοί αποφάσισαν την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 75% στο 100%, με το νέο πλαίσιο να ισχύει από το Σάββατο. Η εισήγηση των ειδικών έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα τη μείωση του αριθμού των τεστ που υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%. Οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα self test την εβδομάδα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ», αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, ο οδικός χάρτης της Κυβέρνησης για την άρση των υπόλοιπων μέτρων (μάσκες, πιστοποιητικά κλπ) θα συζητηθεί αναλυτικά και αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση η άρση θα αφορά στην περίοδο από την 1η Απριλίου έως και τις 31 Αυγούστου, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν ανατροπές στην πορεία της επιδημίας.

Η απόφαση για τη μείωση των self test ελήφθη στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής της στρατηγικής των ελέγχων, μετά και από σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, σε έλεγχο για τον κορονοϊό θα υποβάλλονται σύντομα μόνον όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή εμφανίζουν αναπνευστική λοίμωξη.

«Σε λίγη ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπου θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων που αφορούν τα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό, προκειμένου να εισερχόμαστε σε χώρους. Βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής, θα ληφθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας την αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Αναστέλλεται από 15 Απριλίου το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Πλεύρης: Θα επανεξεταστεί η επαναφορά των μέτρων το φθινόπωρο

Κορονοϊός: 23.106 τα νέα κρούσματα - Στους 338 οι διασωληνωμένοι, 53 νεκροί στο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider