Εκατοντάδες οι αιτήσεις για το αντιιικό χάπι – Λιγότερες από 20 οι απορρίψεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκατοντάδες οι αιτήσεις για το αντιιικό χάπι – Λιγότερες από 20 οι απορρίψεις
χάπια
Από την περασμένη Τρίτη που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα και μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 418 αιτήσεις, με μόνο τις σημερινές να ανέρχονται σε περίπου 80.

Εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την χορήγηση του αντιιικού χαπιού molnupiravir με στόχο την πρόληψη της σοβαρής νόσου Covid-19 σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα από την περασμένη Τρίτη που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα και μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 418 αιτήσεις, με μόνο τις σημερινές να ανέρχονται σε περίπου 80.

Εκείνες που απορρίφθηκαν είναι λιγότερες από 20, με κυριότερο λόγο την καθυστέρηση της αίτησης, που δεν επιτρέπει την έγκαιρη χορήγησή του, δηλαδή εντός 5 ημερών από την διάγνωση της λοίμωξης με PCR ή rapid test.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με θέμα τη χορήγηση αντιιϊκών φαρμάκων για την COVID-19, καθώς και την χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

«Ο ασθενής δεν χρειάζεται να βγει από το σπίτι του, μπορεί απλώς να παραλάβει τα φάρμακά του από τον κούριερ. Αυτό είναι μία μεγάλη καινοτομία, μία πολύ καλή υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο καθένας από εμάς (σ.σ. γιατρούς), στους αρρώστους του», ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Διαδικασία αίτησης

Τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου, ο θεράπων ιατρός υποβάλει την αίτηση συμπληρώνοντας τα στοιχεία του ασθενούς. Αυτόματα ο ασθενής και ο γιατρός λαμβάνουν SMS στο κινητό τους για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.

Τα αιτήματα αξιολογούνται από πενταμελή επιστημονική επιτροπή η οποία απαντά εντός 24 ωρών από την καταχώριση του αιτήματος. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε αρνητική.

Διαδικασία παραλαβής των φαρμάκων

Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει την ειδική φόρμα για τη συναίνεση στη θεραπεία και την εξουσιοδότηση του ταχυμεταφορέα, η οποία βρίσκεται στο fay.eopyy.gov.gr. Για την είσοδο στην πλατφόρμα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί Taxisnet. Αφού ο ασθενής ταυτοποιηθεί, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή για την επιβεβαίωση των στοιχείων του και τον προγραμματισμό της παράδοσης του φαρμάκου.

Σε κάθε περίπτωση, τα αντιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, στο SMS που λαμβάνει ο ασθενής για την έγκριση της αίτησής του θα υπάρχει σύνδεσμος που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

MSD (Merck): Αναμένει έσοδα έως και 6 δισ. δολαρίων από το χάπι κατά του κορονοϊού το 2022

Αντιικό χάπι: Εγκρίθηκαν οι πρώτες αιτήσεις – Σήμερα παραλαμβάνουν τις θεραπείες τους οι ασθενείς

gazzetta
gazzetta reader insider insider