Επιμένουν οι επιστήμονες για τους κινδύνους από το άνοιγμα των σχολείων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένουν οι επιστήμονες για τους κινδύνους από το άνοιγμα των σχολείων
Για το επερχόμενο άνοιγμα μίλησαν οι κ.κ. Τζανάκης και Κιουμής, ενώ ενστάσεις για το πρωτόκολλο λειτουργίας εξέφρασε και η κα Λινού. 

Για το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων μίλησαν οι καθηγητές Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και Ιωάννης Κιουμής, ενώ ενστάσεις για το πρωτόκολλο λειτουργίας εξέφρασε και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

«Η απόφαση τώρα έχει παρθεί, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι την υποστηρίξουμε όσοι εμπλεκόμαστε με τα σχολεία, να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλά που είναι αυστηρά και να αποδώσει αυτή η απόφαση», σημείωσε ο κ. Τζανάκης στο Mega, τονίζοντας ότι «όλοι θέλουν τα παιδιά να είναι στα σχολεία, όλοι θέλουν δια ζώσης εκπαίδευση».

«Το θέμα δεν είναι η γνώμη του καθενός, αλλά να υποστηριχθεί αυτή η απόφαση», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος είχε προτείνει μια εβδομάδα παράτασης των διακοπών, ώστε να φανεί η πορεία των γενικών δεικτών της πανδημίας.

«Δεν με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή ότι θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος σημείωσε πως μέσα σε αυτή την παράταση της μιας εβδομάδας θα μπορούσαν να φανούν τα στοιχεία των άλλων χωρών.

Μιλώντας για τα self tests που θα αυξηθούν στους μαθητές, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται του συγκεκριμένου τύπου test είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού. «Έτσι ένα παιδί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη. Όμως Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη», πρόσθεσε.

«Στις 18-20 Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση αυτού του κύματος της Όμικρον, με πάνω από 65.000 κρούσματα», κατέληξε.

Υπέρ του σεναρίου της μιας εβδομάδας καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα της αποφυγής του συνωστισμού που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση «υπονομεύεται από την έναρξη των σχολείων, καθώς τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού».

Παράλληλα, ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην Ιστορία της Ιατρικής. «Αυτή η μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις δώσουμε τις “ευκαιρίες” να είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις, γιατί τότε υπονομεύουμε το “αύριό” μας».

Ο κ. Κιουμής υπογράμμισε ότι η εκτίμησή του είναι για ανώτερο αριθμό ημερίσιων κρουσμάτων στις 60.000 και όχι στις 100.000. «Και από κει και πέρα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της Όμικρον, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που προηγήθηκαν» συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης, συμπλήρωσε ότι προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων θα εξαρτηθούν και από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως «είναι πολλοί αυτοί που νοσούν κι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και το ότι ένα 20-25% δεν μπορεί να εργαστεί, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα».

Σχετικά με το πρωτόκολλο του 50+1% που διατηρήθηκε στα σχολεία, εξέφρασε την άποψη ότι, «θα έπρεπε να πέσει πολύ περισσότερο από το 30-40% για να προστατεύσουμε τα παιδιά», επισημαίνοντας ότι, «σε πολλές χώρες κλείνουν τα σχολεία επειδή νοσούν οι εκπαιδευτικοί».

Ερωτηθείσα σχετικά με το πώς θα υποβάλλονται σε τεστ τα παιδιά, είπε πως «ιδανικά θα έπρεπε να γίνουν στο σχολείο και πριν μπει το παιδί στην αίθουσα», διευκρινίζοντας ότι «το rapid και το self test δεν είναι το ίδιο», αφού «άλλο να το κάνει ένας επιστήμονας κι άλλο ένας γονιός».

Φέρνοντας, τέλος ως παράδειγμα και τα όσα γίνονται στις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, είπε πως «αν μια μέρα δεν πάνε 2-3 δάσκαλοι, θα αναγκαστούν να ενώσουν τμήματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεραμέως για σχολεία: Δωρεάν τα rapid test για τους μαθητές σε δημόσιες δομές

Ανοίγουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου - Με 3 δωρεάν self test μαθητές και εκπαιδευτικοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider