Κύμα Όμικρον: Φόβοι ότι μπορεί να είναι «βαρύτερο» στην Ελλάδα απ' ότι σε άλλες χώρες

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύμα Όμικρον: Φόβοι ότι μπορεί να είναι «βαρύτερο» στην Ελλάδα απ' ότι σε άλλες χώρες
Φαίνεται πως το µεγαλύτερο ποσοστό κρουσµάτων είναι εντελώς ασυµπτωµατικά, και το ποσοστό των νοσηλειών που αφορούν λοιµώξεις Οµικρον είναι µικρότερο σε σχέση µε τη ∆έλτα. Ωστόσο, τα δεδοµένα αυτά ενδεχομένως να µην ισχύουν στον ίδιο βαθµό στη χώρα µας.

Διαφορετική μπορεί να είναι η εξέλιξη του κύματος που προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού «Όμικρον» στην Ελλάδα, σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.
Παρότι έχει φανεί ότι η επιδημία με το νέο στέλεχος κορυφώνεται γρήγορα και δεν προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν αποκλείεται στη χώρα μας, να διαφοροποιηθεί η πορεία της και να βρεθούμε μπροστά σε… εκπλήξεις.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε την Τρίτη (4/1), ότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία προκύπτουν ότι η παραλλαγή Όμικρον πλήττει την άνω αναπνευστική οδό, προκαλώντας ηπιότερα συμπτώματα απ' ό,τι προηγούμενα στελέχη. Ωστόσο πρόσθεσε πως η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει μέσα σε διάστημα εβδομάδων σε πολλά μέρη, δημιουργώντας μια απειλή σε χώρες στις οποίες υψηλό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.

«Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης που βρίσκονται αντιμέτωπες με κύμα της Όμικρον -στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη διασπορά- έχουμε μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες και αυτό αλλάζει πολύ τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο. Επίσης, είμαστε μία από τις χώρες με σχετικά μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, μαζί με την Ιταλία, και αυτό είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να διαφοροποιήσει τα δεδομένα», εξηγεί μιλώντας στο Insider, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ίδιος τονίζει ότι από τα προκαταρκτικά δεδοµένα, φαίνεται πως το µεγαλύτερο ποσοστό κρουσµάτων με την παραλλαγή Όμικρον είναι εντελώς ασυµπτωµατικά, και το ποσοστό των νοσηλειών που αφορούν λοιµώξεις με το νέο στέλεχος είναι µικρότερο σε σχέση µε την παραλλαγή ∆έλτα.

«Τα δεδοµένα αυτά ενδεχομένως να µην ισχύουν στον ίδιο βαθµό στη χώρα µας. Δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι για το τι θα συμβεί στους ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς στις χώρες της δυτικής Ευρώπης το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι πολύ υψηλό. Για να δούμε το αποτύπωμα της Όμικρον στις νοσηλείες στις ΜΕΘ θα χρειαστούν τουλάχιστον 10-15 ημέρες από τώρα», διευκρινίζει ο καθηγητής.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 82 % του πληθυσμού άνω των 60 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ανέρχεται στο 86,6%.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα (3/1), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την «Όμικρον» με δυο δόσεις είναι ανεπαρκής. «Η χορήγηση της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τη μελέτη και η διακύμανση είναι ευρεία, από 33% από μελέτες της Νότιας Αφρικής μέχρι 55% ή και 80% από μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκωτία.
Πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη «Όμικρον», κατέδειξε ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Βάσει των στοιχείων του ECDC, το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν λάβει την ενισχυτική δόση στη χώρα μας ανέρχεται στο 58,4%. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα, τη στιγμή αυτή δικαιούχοι είναι 5.783.000 πολίτες, ποσοστό 82% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.610.000 εμβολιασμοί (62% επί των δικαιούχων) και ακόμη σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (17% των δικαιούχων). Το συνολικό ποσοστό ανέρχεται σε 80%.

Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Επιστήμονες έχουν ήδη αναφέρει ότι παρότι αναμενόμενη, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Έχοντας πλέον πάρει ένα «μερίδιο» της τάξεως του 80% στη χώρα μας, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μία αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος έχει αυξηθεί κατά 32%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ημερήσιες εισαγωγές να ανέρχονται σε 429 έναντι των 324 μία εβδομάδα πριν. Ωστόσο, μικρή μείωση παρουσιάζουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς και σταθεροποίηση οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για διασωλήνωση ασθενούς με την παραλλαγή Όμικρον.

Αυτή τη στιγμή ο νέος ιός κινείται επί το πλείστον μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών, θεωρείται όμως αναπόφευκτη η μετάδοσή του και στις μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως μέσω των οικογενειακών επαφών. Η αύξηση των εισαγωγών που ήδη σημειώνεται θεωρείται αναμενόμενη για τους ειδικούς και ακολουθεί το μοτίβο άλλων ευρωπαϊκών κρατών που προηγούνται χρονικά στην επικράτηση του νέου στελέχους, όπως Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.. Ωστόσο, μένει να φανεί μέσα στο επόμενο 15θήμερο κατά πόσο θα μεταφραστεί σε διασωληνώσεις ή/και θανάτους, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, εν μέσω επέλασης της Όμικρον - Στα 50.126 τα κρούσματα, 61 θάνατοι και 619 διασωληνωμένοι

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές της Covid-19

ΠΟΥ: Όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider