Υγεία
22-12-2021 | 09:34

Μετάλλαξη Όμικρον: Διπλάσια ή και τριπλάσια η πιθανότητα να κολλήσει κανείς σε αεροπλάνο

Newsroom
Μοιράσου το
Μετάλλαξη Όμικρον: Διπλάσια ή και τριπλάσια η πιθανότητα να κολλήσει κανείς σε αεροπλάνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πιθανότητα ένας επιβάτης αεροσκάφους να κολλήσει Covid-19 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης διπλασιάστηκε ή και τριπλασιάστηκε μετά την εμφάνιση της παραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιατρικό σύμβουλο αεροπορικών εταιρειών.

Η προειδοποίηση έρχεται την ώρα που οι ταξιδιώτες επιστρέφουν «στους ουρανούς» κατά χιλιάδες στο τέλος του έτους για διακοπές και οικογενειακές συγκεντρώσεις και ενώ η Όμικρον έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος Covid μέσα σε λίγες εβδομάδες -- στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 70% των νέων κρουσμάτων.

Οι θέσεις business class μπορεί να είναι ασφαλέστερες από τις θέσεις economy, λέει ο David Powell, γιατρός και ιατρικός σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν 300 εταιρείες παγκοσμίως. Όπως και πριν, οι επιβάτες πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε κοντινή απόσταση και να μην αγγίζουν επιφάνεις που αγγίζει πολύς κόσμος, ενώ οι άνθρωποι που κάθονται δίπλα δίπλα πρέπει να αποφεύγουν να βγάζουν τη μάσκα τους ταυτόχρονα την ώρα του γεύματος, είπε.

Ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε πολυσύχναστα μέρη στο έδαφος, όπως εμπορικά κέντρα, χάρη στα νοσοκομειακά φίλτρα αέρα που υπάρχουν στα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη, ένα σημείο που οι αεροπορικές εταιρείες ήθελαν να τονίσουν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Κανόνες όπως η χρήση μάσκας τείνουν επίσης να εφαρμόζονται αυστηρά στα αεροπλάνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.