Βρετανία: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου - Επιστρέφει η χρήση μάσκας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου - Επιστρέφει η χρήση μάσκας
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την κατάσταση και τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στη χώρα. 

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άλλους 131 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό και 39.567 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, υπήρξε και η επιβεβαίωση ότι 2 κρούσματα στη χώρα φέρουν τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την κατάσταση και τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στη χώρα.

Αρχικά, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι φαίνεται όντως ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου. Πρόσθεσε ότι η νέα μετάλλαξη αποκλίνει από τις προηγούμενες και μειώνει την προστασία από τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου.

Νέα μέτρα για αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Τζόνσον τόνισε ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν, αλλά όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να κάνουν τεστ PCR μέχρι τη δεύτερη ημέρα της άφιξής τους και να απομονωθούν μέχρι να βγει αν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Ο Τζόνσον είπε ότι όλες οι στενές επαφές ενός θετικού κρούσματος (ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον) πρέπει να αυτο-απομονωθούν για 10 ημέρες, ανεξάρτητα από τη δική τους κατάσταση.

Τρίτη δόση και μάσκες

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο υπουργός Υγείας ζητά από τους επιστήμονες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτη δόσης εμβολίου σε περισσότερους ανθρώπους και να μειώσουν το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ένα άτομο κάνει τη δεύτερη δόση μέχρι την τρίτη.

Ο Τζόνσον είπε ότι επανέρχεται η χρήση μάσκας σε καταστήματα και σε εσωτερικούς χώρους. Όλα αυτά τα μέτρα είναι «προσωρινά και προληπτικά» και θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες, πρόσθεσε.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ο Τζόνσον αναγνωρίζει: «Δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλιά μας» ενάντια στη νέα μετάλλαξη. «Όμως έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι θα παρέχουν τουλάχιστον κάποιο ποσοστό προστασίας», πρόσθεσε. Ο Τζόνσον επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ότι πριν λίγο καιρό, σε μεγάλο βαθμό λόγω του εμβολίου και ειδικά λόγω όσων έχουν κάνει τρίτη δόση.

Σχετικά με τις συνέπειες στη χριστουγεννιάτικη αγορά, είπε ότι είναι «απόλυτα σίγουρος» ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ καλύτερα από την περσινή εορταστική περίοδο.

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη, ο Sir Patrick Vallance, ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος, δήλωσε: «Ο λόγος που είναι ανησυχητική είναι ο συνδυασμός της μεταδοτικότητας και της πιθανότητας που έχει σε κάποιο βαθμό να ξεφύγει από τα εμβόλια λόγω του αριθμού των αλλαγών που φέρει». Σχετικά με τους λόγους για να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης, ο Sir Patrick Vallance είπε ότι έχουμε τώρα μια «μεταβλητή πλατφόρμα για εμβόλια» και αντιιικά φάρμακα, σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider