«Θερίζει» ο κορονοϊός - Γιατί είναι απαραίτητη η 3η δόση του εμβολίου

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θερίζει» ο κορονοϊός - Γιατί είναι απαραίτητη η 3η δόση του εμβολίου
Εμβόλια κορονοϊού
Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε ενήλικους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊου σε ενήλικους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Όπως αναμενόταν, η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την Τρίτη (2/11) και ανακοινώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, «η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού».

Η χορήγησή της κρίνεται αναγκαία τόσο για την προστασία του ίδιου του εμβολιασθέντα από σοβαρή νόσηση και θάνατο όσο και για την διατήρηση του επιπέδου της ανοσίας στην κοινότητα, σε μία περίοδο μάλιστα που οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση.

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 περισσότεροι από 2000 άνθρωποι στη χώρα μας, ανεμβολίαστοι σε ποσοστό της τάξεως του 90%. Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε κατώτερα από τα αναγκαία επίπεδα, αφήνοντας περιθώριο στον ιό να διασπείρεται και να «θερίζει».

Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 6.730 κρούσματα, σημειώνοντας «άλμα» ύψους 1281 νέων διαγνώσεων, ενώ καταγράφηκαν 59 νέοι θάνατοι. Το 40% των κρουσμάτων προέρχεται από τη Β. Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία και το 25% αφορά σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών, όσον αφορά στον αριθμό κρουσμάτων, είναι 4.000 ανά ημέρα, ενώ χθες, με 420.000 τεστ, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,6%.

Την ίδια στιγμή οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου σε επίπεδο επικράτειας η πληρότητα υπερβαίνει το 82%, όσον αφορά στις μονάδες Covid. Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όριά του, ενώ ήδη χρησιμοποιούνται οι «ενισχυτικές» κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην επικράτεια, νοσηλεύονται 2.832 ασθενείς με Covid, εκ των οποίων οι 434 είναι διασωληνωμένοι. Ο κυλιόμενος μέσος όρος νοσηλείας το τελευταίο επταήμερο ανέρχεται σε 280 ανά ημέρα.

Ατομική προστασία

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, η πρώτη μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της νόσου Covid.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα, άνω των 12 ετών, με μέση ηλικία τα 52 έτη, στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα σε δύο ομάδες: η μία περιλάμβανε τα άτομα τα οποία είχαν λάβει την τρίτη δόση και η άλλη άτομα με τα ίδια χαρακτηριστικά, που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πριν πέντε μήνες. Οι παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι από Covid.

Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Από τα ευρήματα προέκυψε ότι, σε ποσοστό 93%, όσοι είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% είχαν μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πέντε μήνες πριν.

Αντίστροφη μέτρηση για τη συλλογική ανοσία

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τους επιδημιολογικούς δείκτες να επιδεινώνονται θεαματικά μέρα με την ημέρα. Δεδομένου ότι η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια αρχίζει να υποχωρεί μετά το πέρας 6 μηνών, εκτός από την ατομική προστασία, η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης θεωρείται κρίσιμη και για την προστασία της κοινότητας. Διότι άγνωστο παραμένει το μέχρι πότε οι «πλήρως εμβολιασμένοι» θα είναι επαρκώς προστατευμένοι και πότε το ποσοστό της συλλογικής ανοσίας θα αρχίσει να μειώνεται.

Προς το παρόν, πάντως, όπως έχει δηλώσει η κ. Θεοδωρίδου, στους 6 μήνες δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί είναι απροστάτευτο: «Είναι προστατευμένο και υπάρχουν μελέτες που παρατείνουν και για αρκετούς μήνες επιπλέον την προστασία. Αλλά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε και ποιο είναι το ακριβές επίπεδο προστασίας, δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν που να μην ενισχυθεί με μία δόση. Είναι άνοσοι και αυτοί που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο και πλέον».

Εντούτοις, πρόσφατα, η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν νέες προϋποθέσεις για τον ορισμό του «πλήρως εμβολιασμένου» στο μέλλον.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, η ενισχυτική δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έλαβαν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, οι οποίοι συστήνεται να επανεμβολιάζονται δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους.

Για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα μπορεί να διενεργείται είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με αυτό της Pfizer και τις αμέσως επόμενες ημέρες και με της Moderna. Για τους υπόλοιπους οι επιλογές περιλαμβάνουν τα mRNA εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η επαναληπτική δόση χορηγείται σε πολίτες άνω των 50 ετών, σε άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα και στους υγειονομικούς και ήδη την έχουν λάβει 350.000 πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Υποχρεωτικό τεστ για την είσοδο σε εστίαση, εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες

«Ναι» CDC στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech

gazzetta
gazzetta reader insider insider