Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Υποχρεωτικό τεστ για την είσοδο σε εστίαση, εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Υποχρεωτικό τεστ για την είσοδο σε εστίαση, εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες
Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά δυο τεστ εβδομαδιαίως. Με αρνητικό τεστ η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες. Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την 3η δόση για όλους τους ενηλίκους άνω των 18 ετών.

Τελευταία Ενημέρωση 19:10

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, καθώς τα κρούσματα σπάνε αλλεπάλληλα ρεκόρ, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.

Οι περιορισμοί θα αφορούν τους πολίτες που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, τόνισε ο κ. Πλεύρης, ανακοινώνοντας πως με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύσουν άμεσα τα εξής μέτρα:

- Δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και στις εκκλησίες, με δικό τους κόστος.

- Αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μικτούς χώρους διασκέδασης, καθώς και κομμωτήρια. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία, εκκλησίες.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, υπογραμμίζοντας πως «το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αυξάνονται τα πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Για τα καταστήματα τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολής λειτουργίας.

Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για επέκταση της καμπάνιας εμβολιασμού με συνεχείς ενημερώσεις, αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα και τηλεοπτικά σποτ, ενώ εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τέλος, ανακοίνωσε πως την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλους τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχει περάσει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση τους.

Ζαούτης: Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε πως ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος είναι 4.000 κρούσματα ανά ημέρα.

Το 40% των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα είναι από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Όλα τα κρούσματα, στο 100%, είναι από την μετάλλαξη Δέλτα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και κράτη με αντίστοιχους πληθυσμούς, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, είπε ο κ. Ζαούτης.

Σήμερα, πρόσθεσε, είχαμε 420.000 test και ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%. Νοσηλεύονται 2.832 πολίτες και 434 είναι διασωληνωμένοι. Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα.

Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τι στιγμή είναι ο εμβολιασμός και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε, επεσήμανε, προσθέτοντας πως είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τέλος, ο κ. Ζαούτης κάλεσε όλους τους πολίτες που έχει περάσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση, να λάβουν την τρίτη δόση.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα εκτόξευση κρουσμάτων στα 6.700, με 59 νεκρούς και 434 διασωληνωμένους. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 370 (85,25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (14.75%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο μεγάλων πόλεων - Στο +223% τα Ιωάννινα

gazzetta
gazzetta reader insider insider