Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παραβάτες υγειονομικούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παραβάτες υγειονομικούς
Καθορίζει επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ για όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει να εκδώσει «μαϊμού» πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ψευδή βεβαίωση νόσησης.

Την άρση της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων εργαζόμενων του ΕΣΥ με το που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση εμβολίου (αντί της συμπλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου +14 ημερών) προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Παράλληλα, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πέρα από τυχόν επιβληθησσόμενες ποινικές κυρώσεις ορίζει επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ για όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει να εκδώσει ψευδές πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ψευδή βεβαίωση νόσησης, καθώς και σε υπάλληλο ή οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Υψηλότατα πρόστιμα, έως και 200.000 ευρώ, προβλέπονται για στους εργοδότες δομών υγείας, μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, που απασχολούν προσωπικό κατά παράβαση των προβλεπομένων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ειδικότερα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής σε επανέλεγχο πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται και στους ιδιώτες υπόχρεους που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παραβιάζουν τις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Επιπλέον, στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) και οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά παράβαση του νόμου, επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία
  • αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.

Στους εργοδότες που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας ανεμβολίαστων σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβάνεται κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του. Δηλαδή και για το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτόν μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, προβλέπεται ότι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην δομή έχουν εμβολιαστεί. Η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Με την τροπολογία καθίσταται, επίσης, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους φοιτητές που συμμετέχουν σε εκπαίδευση σε δομές υγείας, ορίζεται στα 10 ευρώ συν ΦΠΑ το πλαφόν για το rapid test και παρατείνεται έως 31/12/2021 η δωρεάν διάθεση self test.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Πόσοι έφηβοι έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιους αφορά - Ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider