Νέα μελέτη: Ποιες είναι οι πιθανότητες να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι από κορονοϊό

Newsroom
Μοιράσου το
Νέα μελέτη: Ποιες είναι οι πιθανότητες να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι από κορονοϊό
Ο εμβολιασμός αυξάνει, τις πιθανότητες η λοίμωξη να είναι ασυμπτωματική και μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων

Οι εμβολιασμένοι έναντι της COVID-19, υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν από τον ιό, αλλά οι πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία μειώνονται κατά περίπου τα 2/3, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εμβολιασμός αυξάνει, επίσης, τις πιθανότητες η λοίμωξη να είναι ασυμπτωματική και μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων (διαρκούν 28 ημέρες ή περισσότερο), αναφέρουν οι ερευνητές στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν αυτοαναφερόμενα δεδομένα που παρήχθησαν από τις 8 Δεκεμβρίου 2020, έως τις 4 Ιουλίου 2021.

Από τους περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ενήλικες που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση από τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca, λιγότερο από το 0,5% ανέφεραν λοίμωξη μετά την πάροδο 14 ημερών από την πρώτη δόση.

Αντίστοιχα, μεταξύ των περισσότερων από 971.000 ενηλίκων που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, λιγότερο από το 0,2% ανέφεραν λοίμωξη μετά την πάροδο 7 ημερών από τη δεύτερη δόση.

Και για όσους βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19, οι πιθανότητες ασυμπτωματικής μόλυνσης αυξήθηκαν κατά 63% μετά από μία δόση εμβολίου και κατά 94% μετά τη δεύτερη δόση.

Επίσης, ο κίνδυνος νοσηλείας μειώθηκε κατά περίπου 70% μετά από μία ή δύο δόσεις και ο κίνδυνος σοβαρής νόσου (πέντε ή περισσότερα συμπτώματα την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας) μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο.

Οι πιθανότητες για μακροχρόνια συμπτώματα (long covid) μειώθηκαν κατά 50% μετά από δύο δόσεις.

Τα εμβολιασμένα άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα, όπως κόπωση, βήχας, πυρετός και απώλεια γεύσης και όσφρησης, είχαν λιγότερο συχνά συμπτώματα από τα μη εμβολιασμένα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι η πιθανότητα λοίμωξης μετά από μία δόση εμβολίου ήταν σχεδόν δύο φορές υψηλότερη στους ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας από ό, τι στους υγιείς.

Η καρδιακή, η πνευμονική και η νεφρική νόσος ήταν τα υποκείμενα νοσήματα που σχετίστηκαν με λοίμωξη σε ηλικιωμένους που είχαν λάβει την πρώτη τους δόση, αλλά όχι τη δεύτερη.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας καθώς βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται παγκοσμίως, λόγω της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ. Αναμένονται μολύνσεις και στους εμβολιασμένους, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα εμβόλια κάνουν ακριβώς αυτό για το οποίο είχαν σχεδιαστεί - σώζουν ζωές και προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσο», σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιστημονική δημοσίευση: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00460-6/fulltext

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.