Από 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 15-17 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 15-17 ετών
Όσον αφορά, τις μικρές ηλικίες, 12-15 ετών, αν και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης είναι αμυδρός, ωστόσο παραμένουν οι κίνδυνοι λόγω του κινδύνου μετάδοσης στους ενήλικες που είναι πιο ευάλωτοι. 

Επεκτείνεται το πλάνο των εμβολιασμών, καθώς από την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα των 15-17 ετών, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση στο υπ. Υγείας.

Η κ. Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει πως δεν ενδύκνειται σε άτομα με συγκεκριμένα νοσήματα να εμβολιαστούν. Ενδέχεται να επηρεάσουν μερικώς την αποτελεσματικότητα, αλλά κανένας άλλος λόγος που να απαγορεύει τον εμβολιασμό, ο οποίος πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε πως άλλος ένας λόγος που πολλοί δεν εμβολιάζονται είναι γιατί περιμένουν το φάρμακο. Ωστόσο τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σκεύασμα σε κυκλοφορία.

Άλλος ένας λόγος που αναφέρεται συχνά είναι πως επειδή και οι εμβολιασμένοι ενδέχεται να κολλήσουν χωρίς όμως να σκέφτονται, όπως σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου, πως το 99% που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, επεσήμανε πως οι εμβολιασμένοι μόνο με μία δόση το ποσοστό ανοσίας τους κυμαίνεται μεταξύ του 33% με 50%. 1 στα 10 άτομα δεν ολοκληρώνουν με 2η δόση τον εμβολιασμό, κυρίως νεαροί, όπως έδειξε έρευνα στις ΗΠΑ.

Χώρες με υψηλούς αριθμούς εμβολιασμών, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία έχουν κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αλλά δεν έχουν πολλούς νεκρούς και νοσηλείες.

Όσον αφορά, τις μικρές ηλικίες, 12-15 ετών, αν και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης είναι αμυδρός, ωστόσο παραμένουν οι κίνδυνοι λόγω του κινδύνου μετάδοσης στους ενήλικες που είναι πιο ευάλωτοι.

Απαντώντας σε ερώτηση με μια ενδεχόμενη τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου, υπενθύμισε πως η Pfizer υπέβαλε αίτημα την Παρασκευή για τρίτη δόση εμβολίου, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές απάντησαν προς στιγμήν αρνητικά.

«Μπορεί ορισμένες χώρες να προετοιμάζονται αλλά κανείς δεν έχει πάρει την απόφαση της εφαρμογής γιατί δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το είδος του εμβολίου και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί.

Κάποια στιγμή θα υπάρξει μια αναμνηστική δόση, ίσως σε περίοδο χρόνου από την πρώτη δόση, και θα προτεραιοποιηθούν οι ευάλωτες μονάδες», προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε από την πλευρά του, πως από την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών ενώ καταργείται η ποινή για το ραντεβού για τους εμβολιασμούς. Υπογράμμισε επίσης πως δεν υπάρχει σκέψη για εμβολιασμό στα σχολεία.

Προσέθεσε πως παρατηρείται αύξηση στους ρυθμούς εμβολιασμών των νέων. Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, υπάρχει μια αύξηση 9% μέσα σε δύο εβδομάδες. Συνολικά, το 41% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider