Θεμιστοκλέους: Σύντομα όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους πολίτες 18-29 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεμιστοκλέους: Σύντομα όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους πολίτες 18-29 ετών
Ο ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνεται με τη συναίνεση των γονέων και δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Στο θέμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της νόσου στην Ελλάδα.

H κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνεται με τη συναίνεση των γονέων και δεν θα είναι υποχρεωτικός. Η ίδια ανέφερε ότι Επιτροπή θα επεξεργαστεί τα δεδομένα και θα καταθέσει της προτάσεις της, επισημαίνοντας ωστόσο πως προέχει ο εμβολιασμός των ενηλίκων κατά της νόσου.

Αναφερόμενη στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών με εμβόλιο mRNA, σημείωσε ότι η απόφαση στηρίχτηκε σε μελέτη που κατέδειξε αποτελεσματικότητα του εμβολίου 100%, εντούτοις διευκρίνισε ότι επειδή ήταν μικρή μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

"Η αρμόδια Επιτροπή του ΕΜΑ έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα", είπε και σημείωσε ότι η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη του καθορισμού της στρατηγικής της εκάστοτε χώρας.

"Οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, η ασφάλεια του εμβολίου και η αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς", ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και επισήμανε: "Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα".

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως το 34% των Ελλήνων πολιτών έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου ενώ το 19% έχει λάβει και τη δεύτερη, σημειώνοντας πως στην ηπειρωτική χώρα ανοίγουν επιπλέον ραντεβού με Johnson & Johnson, από 7 Ιουνίου, για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών.

Ο κ. Θεμιστκλέους τόνισε ότι στους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι επί του παρόντος διαθέσιμο μόνο το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες.

Οι παραδόσεις εμβολίων στην Ελλάδα για το μήνα Ιούνιο, περιλαμβάνουν 2.170.900 δόσεις Pfizer, 308.300 δόσεις Moderna, 400.000-500.000 δόσεις AstraZeneca, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκεκριμενοποιηθεί το εύρος των παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοδωρίδου: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί για τον κορονοϊό και τα εμβόλια 

gazzetta
gazzetta reader insider insider