Τραπεζίτες: Ανοίγει ο δρόμος για άρση των capital controls μετά τις εκλογές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζίτες: Ανοίγει ο δρόμος για άρση των capital controls μετά τις εκλογές
Οι αισιόδοξοι κάνουν λόγο για Σεπτέμβριο και οι πιο συντηρητικοί έως τέλος του έτους. Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου.

Πιθανό θεωρούν το σενάριο για άρση των capital controls μετά τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου κορυφαία τραπεζικά στελέχη, «βλέποντας» πιθανή την πλήρη απελευθέρωση των κινήσεων κεφαλαίων τον Σεπτέμβριο.

Πηγές του κλάδου προειδοποιούν, πάντως, με δηλώσεις τους στο insider.gr, ότι όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των εκλογών, δηλαδή κατά πόσο θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ή, σε περίπτωση κυβέρνησης συνασπισμού, πόσο χρονοβόρος θα αποδειχθεί η διαδικασία.

Εκτιμούν, πάντως, ότι έως το τέλος του 2019 η χώρα θα έχει απαλλαχθεί από τα capital controls. Τονίζεται ότι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας που θα κρίνει τη χρονική στιγμή της άρσης είναι η εμπιστοσύνη των καταθετών, επενδυτών και επιχειρήσεων προς την ελληνική οικονομία, ευρύτερα, και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ειδικότερα.

Οι ενδείξεις τον τελευταίο χρόνο, πάντως είναι ενθαρρυντικές, καθώς το 2018 καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων κατά 9,2% σε σύγκριση με το 2017. Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτυπώνεται και στα στοιχεία των καταθέσεων τους πρώτους μήνες του έτους. Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεση Επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ειδικότερα το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019 παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων, η οποία προέρχεται τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επισημανθεί ότι και η θετική μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αυξημένη το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019 σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2019».

καταθεσεις

Σημειώνεται ότι τα capital controls επιβλήθηκαν ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, όταν κηρύχθηκε τραπεζική αργία εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας για Grexit που οδήγησε σε μαζική φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ύψους 115 δισ. ευρώ. Έκτοτε, έχει σημειωθεί σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στις αναλήψεις και τις κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό, αν και στη δεύτερη κατηγορία η αποκατάσταση είναι πολύ πιο διστακτική.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων από το 2015 βρίσκεται ακόμα εκτός του τραπεζικού συστήματος, όπως είναι τα χρήματα στο «στρώμα» ή επενδυτικές κατηγορίες όπως τα αμοιβαία κεφάλαια. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας θα μπορούσαν δυνητικά να επιστρέψουν ως καταθέσεις τα επόμενα έτη, εκτιμά η κεντρική τράπεζα.

Το στοίχημα αυτό θα κληθεί να το κερδίσει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σε λίγες εβδομάδες, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα -κάτι που θα «σφραγιστεί» με την αναβάθμιση των κρατικών τίτλων στην επενδυτική βαθμίδα.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider