«Στενό μαρκάρισμα» από τους Θεσμούς για την πρώτη κατοικία - Νέα τηλεδιάσκεψη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στενό μαρκάρισμα» από τους Θεσμούς για την πρώτη κατοικία - Νέα τηλεδιάσκεψη
Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να μειώσει τα όρια ένταξης στο πλαίσιο προστασίας, τόσο όσον αφορά στα περιουσιακά, όσο και στα εισοδηματικά κριτήρια.

Με την… πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς σε ό,τι αφορά τη νέα ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Καθώς η κλεψύδρα του χρόνου «έχει γυρίσει ανάποδα», το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των Θεσμών, προκειμένου να επιχειρήσουν να κλείσουν έστω και ένα ανοιχτό μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι Θεσμοί -με τον πρώτο λόγο να ανήκει στον εποπτικό μηχανισμό SSM- πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να μειώσει τα όρια ένταξης στο πλαίσιο προστασίας, τόσο όσον αφορά στα περιουσιακά, όσο και στα εισοδηματικά κριτήρια.

Ακόμη και τα όρια αντικειμενικής αξίας και υπολοίπου δανείου, τα οποία είχαν από πολύ νωρίς αποκρυσταλλωθεί στα 230.000 ευρώ και στο 130% (επί της εμπορικής αξίας της κατοικίας), θέτονται υπό αμφισβήτηση από τους Θεσμούς που ζητούν να μειωθη πάσει θυσία η περίμετρος της προστασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Μια ακόμη σημαντική εκκρεμότητα είναι τα δάνεια που έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα όσα δεν έχουν λάβει δικάσιμο. Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει επισταμένως να «φιλτραριστούν» και αυτοί μέσω της νέας πλατφόρμας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να υποχρεωθούν σε μεταπήδηση στον νέο νόμο.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών και από πλευράς κυβέρνησης μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο, προκειμένου το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη να έχει λάβει «σάρκα και οστά» μέχρι το Euroworking Group της Δευτέρας 25 Μαρτίου, ώστε η κυβέρνηση να είναι σε θέση να διεκδικήσει από το Eurogroup της 5ης Απριλίου την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που αφορά στην επιστροφή των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούσαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider