Δυνατό ξεκίνημα για τον τουρισμό - Οι επιδόσεις του α΄τριμήνου και οι ενδείξεις για τη συνέχεια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυνατό ξεκίνημα για τον τουρισμό - Οι επιδόσεις του α΄τριμήνου και οι ενδείξεις για τη συνέχεια
Που κινήθηκαν αφίξεις, πληρότητες και μέση τιμή το πρώτο δίμηνο. Οι εκτιμήσεις για τον Μάρτιο, για την υψηλή σεζόν και η απομάκρυνση των τουριστών από την high season.

Πρύμα δείχνει να έχει τον καιρό ο τουρισμός και φέτος, με το πρώτο τρίμηνο του έτους να κινείται υψηλότερα από το αντίστοιχο περσινό και την συνέχεια να προδιαγράφεται καλή, σύμφωνα πάντα με τις προκρατήσεις που έχουν μπει στα κιτάπια των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Πέταξε» η επιβατική κίνηση στο σύνολο των αεροδρομίων

Το πρώτο δείγμα είχε δώσει άλλωστε η ταξιδιωτική κίνηση των αεροδρομίων, η οποία τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο χαρακτηρίστηκε από θετικό πρόσημο στην σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Στην περίπτωση του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, η επιβατική κίνηση των Ιανουάριο έκλεισε κατά 10,7% υψηλότερα απ' ότι πέρυσι, ενώ ο Φεβρουάριος, που παραδοσιακά αποτελεί υποτονικό μήνα, εκτόξευσε την κίνηση των επιβατών στο +18,4%, με τον ΔΑΑ να υποδέχεται 1,6 εκατ. επιβάτες. Μάλιστα τόσο η εγχώρια όσο κι η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023, που αποτελεί τη νέα χρονιά ρεκόρ για τον κλάδο, κατά 11,8% και κατά 21,5% αντίστοιχα.

Ανοδική ήταν η πορεία και στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχειρίζεται η Fraport (Άκτίο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη και Σκιάθος), παρότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στα νησιά παραμένουν κλειστές, υποδέχτηκαν τον Φεβρουάριο 636.866 επιβάτες, 13,9% περισσότερους σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα αυξημένες κατά 12,8% ήταν και οι πτήσεις. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δε, για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece) η επιβατική κίνηση καταγράφηκε αυξημένη κατά 12,2%, σε σχέση με το 1ο δίμηνο του 2023.

Αυξημένες πληρότητες και μέση δαπάνη το πρώτο δίμηνο

Τις θετικές αυτές οι ενδείξεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε. Βάσει αυτών η μέση πληρότητα τον Ιανουάριο του 2024 έφτασε το 41% έναντι 38,1% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον Φεβρουάριο δε εκτινάχθηκε στο 46% έναντι 43% πέρυσι.

Ανοδικά φάνηκε να κινείται και η Μέση Τιμή φτάνοντας τον πρώτο μήνα του έτους στα 78€ έναντι 64€ πέρυσι. Ωστόσο ο Φεβρουάριος του 2024 παρουσίασε μία μικρή κάμψη έναντι του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς με τη Μέση Τιμή να διαμορφώνεται στα 71€. Σε κάθε περίπτωση βέβαια και ο δεύτερος μήνας του έτους κινήθηκε υψηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό όπου η μέση δαπάνη έφτανε τα 65€.

Την αύξηση πληροτήτων και Μέσης Τιμής επιβεβαιώνουν και οι ξενοδόχοι και οι φορείς του κλάδου. Ειδικά για την περίπτωση της Αθήνας, το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν θετικό, όπως ανέφεραν μέσα στην εβδομάδα στελέχη της Brown Ηotels, της ισραηλινής εταιρείας που διατηρεί ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της πόλης των Αθηνών. Οι πληρότητες έφτασαν το 70% - 75%, το πρώτο δίμηνο ενώ για τον Μάρτιο δείχνουν να ανεβαίνουν στο 80%.

Στο 80%- 85% κινούνται και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής Αθηνών και Αργοσαρωνικού, κ. Ζούλοβιτς, όπως σημείωσε στο περιθώριο της γενικής Συνέλευσης του ΙΤΕΠ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι δε η πορεία των νησιών που παραδοσιακά αυτή την περίοδο δεν υποδέχονται διεθνείς επιβάτες. Στην περίπτωση της TUI για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 30% με την εταιρεία να αναμένει συνολικά μια αύξηση της τάξης του 10% για το σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο Insider δε, το επόμενο διάστημα χάρη στο Πάσχα των Καθολικών θα ευνοηθούν τα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, το Ηράκλειο, τα Χανιά και η Κέρκυρα. Από 25 Μαρτίου έως και 27 Απριλίου οι προαναφερθέντες προορισμοί αναμένεται να υποδεχτούν περίπου 200 πτήσεις charter, οι οποίες θα μεταφέρουν κοντά στις 10 χιλιάδες επισκέπτες στους ελληνικούς προορισμούς.

Απομακρύνονται από τους θερμούς μήνες οι τουρίστες

Αντιστοίχως θετικά είναι τα μηνύματα και από τις online κρατήσεις για το σύνολο της χρονιάς. Μέχρι στιγμής παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 12% σε online κρατήσεις ενώ οι τιμές δείχνουν να έχουν ανέβει 1,5% στην περίπτωση του direct online booking.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς των online κρατήσεων ωστόσο διαφοροποιητικό στοιχείο την φετινή χρονιά είναι η καμπή της καμπύλης ανόδου που παρατηρείται τους δύο πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο - Αύγουστο. Το φαινόμενο δεν είναι νέο, παρατηρήθηκε ήδη από πέρυσι και σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος είναι αφενός οι πληθωριστικές πιέσεις που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των ταξιδιωτών σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές που παρατηρούνται στην high season. Σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι και η κλιματική κρίση, η οποία έδειξε τα «δόντια» της από πέρυσι, με το θερμόμετρο να πιάνει κόκκινο εν μέσω καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο η πορεία Ιουλίου και Αυγούστου είναι αμφίβολη, ενώ ισχυρή άνοδος αναμένεται για το προηγούμενο και το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη έρευνα της Accor 1 στους 3 δυνητικούς ταξιδιώτες αναφέρει ότι επιλέγει για φέτος διακοπές εκτός περιόδου αιχμής αφενός για να περιορίσει το κόστος και να αποφύγει τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, προορισμοί που παρουσιάζουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα δείχνουν ευνοημένοι.

Σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η οποία μάλιστα για να ξεπεράσει τον καλό περσινό εαυτό της στον τουρισμό, όπου τα έσοδα έφτασαν σχεδόν τα 20,5 δισ. ευρώ και οι ταξιδιώτες 32,73 εκατ., θα πρέπει να ποντάρει στα άκρα της σεζόν και δη να κερδίσει το στοίχημα των τριών πρώτων μηνών του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τουρισμός για όλους»: Έως 8 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα

Κερδίζει πόντους ο τουρισμός πολυτελείας στην Ελλάδα

Τουρισμός: Στα άκρα της σεζόν κρίνεται το στοίχημα του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider