Τουριστική επανεκκίνηση με πόρους 387 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουριστική επανεκκίνηση με πόρους 387 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Οι τρεις πυλώνες και τα έργα που μπαίνουν σε τροχιά.

Να εμπλουτίσει την τουριστική ταυτότητα της χώρας με έργα ύψους 387 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο ο κλάδος, που εισφέρει άμεσα κι έμμεσα το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, να μπει σε τροχιά «σημαντικής αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης». Στο επίκεντρο των αλλαγών που θα έρθουν μπαίνουν δε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου, η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού αλλά και η τουριστική εκπαίδευση που θα συμβάλλει ώστε ο κλάδος να καλύψει τα μεγάλα κενά που παρατηρούνται.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, τα έργα που δρομολογούνται με πόρους του ΤΑΑ αφορούν αυτή τη στιγμή τρεις πυλώνες οι οποίοι θα ενισχύσουν την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη: Αυτές είναι

  • η περαιτέρω Τουριστική Ανάπτυξη για την οποία θα διατεθούν πόροι 321,9 εκατ. ευρώ,
  • η Τουριστική Εκπαίδευση, όπου κατευθύνονται πόροι 45 εκατ. ευρώ,
  • ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κλάδου με δύο έργα: το Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο θα απαιτήσει πόρους 10 εκατ. ευρώ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ για τον οποίο θα διατεθούν περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Τουριστική Ανάπτυξη και «πράσινοι» λιμένες

Στην περίπτωση της Τουριστικής Ανάπτυξης, το μεγαλύτερο έργο που δρομολογείται εδώ και καιρό και μπαίνει πλέον σε τροχιά είναι η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Με την αρωγή πόρων ύψους 159,2 εκατ. ευρώ, ικανών να μοχλεύσουν άλλα 300 εκατ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να αναβαθμιστούν οι σχετικές υποδομές. Στόχος να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και να μπορέσει η χώρα να καταστεί ανταγωνιστική διεθνώς. Η αναβάθμιση μάλιστα θα έχει και πράσινα χαρακτηριστικά, αφού θα δίνει έμφαση στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ειδικές μορφές τουρισμού και προσβασιμότητα

Στο στόχαστρο της αναβάθμισης και της προώθησης μπαίνουν και οι ειδικές μορφές τουρισμού, για τις οποίες δρομολογούνται πολλαπλές δράσεις. Για την ακρίβεια, πόροι 56,5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του ορεινού τουρισμού, με την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων, ορειβατικών καταφυγίων και ορεινών μονοπατιών με στόχο την επιμήκυνση της χειμερινής τουριστικής περιόδου. Ηδη, το υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει από τις 25 Οκτωβρίου στη δημοσίευση 4 προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δυνητικούς δικαιούχους, οι οποίες αφορούν στην υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού (αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων), της προσβασιμότητας σε παραλίες και της αναβάθμισης τουριστικών λιμένων.

Αλλαγή πλεύσης δρομολογείται και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας με στόχο την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και την παράταση του τουριστικής περιόδου. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 28,3 εκατ. ευρώ στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. Εδώ εξετάζεται επίσης η προσθήκη μίας νέας σύμβασης στο έργο που αφορά στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, η οποία θα εστιάζει στην ανάπτυξη του λεγόμενου «silver tourism», που αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος συνδέεται άμεσα και με τον τουρισμό υγείας κι ευεξίας.

Δράσεις ενίσχυσης δρομολογούνται και στον καταδυτικό και υποβρύχιο τουρισμό, ώστε να αναδειχθεί το υποβρύχιο περιβάλλον και να αξιοποιηθούν φυσικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Μέσω της αξιοποίησης πόρων 22,04 εκατ. ευρώ και ακολουθώντας τις αρχές της βιωσιμότητας και αειφορίας, το υπουργείο στοχεύει η Ελλάδα να καταστεί πανευρωπαϊκός καταδυτικός προορισμός. Και σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, στο υποέργο που αφορά τον καταδυτικό τουρισμό, θα ενταχθεί συμπληρωματική σύμβαση για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στην συμπερίληψη προβλέπεται να αποκτήσει ο κλάδος και μέσω της ανάπτυξης ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας μέσα από πόρους 17,1 εκατ. ευρώ. Στόχος να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.

Ακόμα 17,2 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη ενός Δικτύου (Συστήματος Διασύνδεσης) Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού με σκοπό την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων της χώρας.

Τέλος, 16,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών/περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τουριστική εκπαίδευση

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην τουριστική εκπαίδευση, και ειδικότερα στην επανειδίκευση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των εποχικά εργαζομένων, των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βάσει σχεδιασμού θα υπάρξουν 18.000 ωφελούμενοι, ενώ τα προγράμματα επανειδίκευσης θα καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών του τομέα για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19.

Ψηφιακό Μητρώο και ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ

Συγκριτικό πλεονέκτημα στην χάραξη τουριστικής πολιτικής θα δώσουν και τα έργα ψηφιακού χαρακτήρα που δρομολογούνται. Να θυμίσουμε ότι η ψηφιακή στροφή του κλάδου προβλέπει τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ) του υπουργείου Τουρισμού, την ανάπτυξη νέου ευέλικτου Πληροφοριακού Συστήματος, την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας MyDigitalTourism και την ψηφιοποίηση αρχείων. Παράλληλα ωστόσο σχεδιάζεται και η δημιουργία υποσυστήματος καταγραφής αφίξεων – αναχωρήσεων επισκεπτών στα τουριστικά καταλύματα, ώστε «να υπάρχει πλήρης και real time καταγραφή και να σχεδιάζονται ακόμα και καμπάνιες last minute» όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπατζανής, συντονιστής task force ΤΑΑ του υπουργείου Τουρισμού.

Ψηφιακό πρόσημο αποκτά και ο ΕΟΤ. Ειδικότερα, προβλέπονται η ανάπτυξη ενός ψηφιακού τουριστικού χάρτη, ενός ψηφιακού αποθετηρίου τουριστικών - πολιτιστικών πόρων της Ελλάδας και ενός καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης τουριστών.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερά προσηλωμένη στην ανάδειξη του τουρισμού σε βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθούμε για τη χώρα», επεσήμανε η Ολγα Κεφαλογιάννη, εστιάζοντας στους στόχους της νέας στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό. «Το λεπτομερές σχέδιο δράσης απαντά σε τέσσερις βασικούς στόχους, στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών μας, στη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τέλος στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Πάρος, Μήλος και Τήνος δημοφιλείς προορισμοί και για την κρουαζιέρα το 2024

Τουρισμός: Πιο κοντά τον στόχο των 20 δισ. φέρνουν τα νούμερα του Οκτωβρίου

Τουρισμός: Τριών ταχυτήτων η κίνηση το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider