Άκαμπτο το ενδιαφέρον των Αμερικανών για ταξίδια το φθινόπωρο - Τα οφέλη για την Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άκαμπτο το ενδιαφέρον των Αμερικανών για ταξίδια το φθινόπωρο - Τα οφέλη για την Ελλάδα
Περισσότεροι Αμερικανοί σχεδιάζουν φθινοπωρινά ταξίδια σε σχέση με πέρυσι - Το αποτύπωμα των Αμερικανών τουριστών στη χώρα.

Ακμαία παραμένει η διάθεση των Αμερικανών για ταξίδια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τα τουριστικά έσοδα της χώρας την τρέχουσας χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη εποχιακή έρευνα της TripAdvisor, Seasonal Travel Index, το 74% των Αμερικανών σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέσα στο Φθινόπωρο και το 52% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ταξιδέψει περισσότερο απ' ότι πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ποσοστό είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, όπου αποδράσεις σχεδίαζε το 61% των Αμερικανών. Η πλειονότητα των δυνητικών, φθινοπωρινών ταξιδιωτών - συγκεκριμένα το 65% - σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός αμερικανικών συνόρων. Ωστόσο ένα 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα, σκοπεύει να πραγματοποιήσει και κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ένα επιπλέον 8% του δείγματος προσβλέπει σε ένα διεθνές ταξίδι.

Η τάση αποκτά βαρύνουσα σημασία για την χώρα αν λάβει κανείς την άνοδο που γνωρίζει φέτος η επιβατική κίνηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και το προφίλ των Αμερικανών τουριστών, το οποίο τους κατατάσσει στους big spenders της χώρας.

To αποτύπωμα των Αμερικανών τουριστών

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τόσο η ταξιδιωτική κίνηση όσο και οι τουριστικές εισπράξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν αύξηση το πρώτο μισό του 2023. Ειδικότερα, το α’ εξάμηνο του 2023 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 528.300 ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, 62,7% περισσότεροι από τους 324.800 ταξιδιώτες του πρώτου εξαμήνου του 2022. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν το πρώτο μισό του έτους στα 523,4 εκατ. ευρώ αυξημένες αισθητά σε σχέση με τα 339 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2021.

Σημειωτέον ότι το προηγούμενο έτος οι τουριστικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στους λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες. Νούμερα που εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν την τρέχουσα χρονιά, αυξάνοντας το αποτύπωμα της αμερικανικής αγοράς στον κλάδο.

Η αύξηση εδράζεται και στον πολλαπλασιασμό των απευθείας συνδέσεων με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το πτητικό πρόγραμμα των αμερικανικών αερογραμμών προς τη χώρα μας είναι φέτος ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες οι απευθείας εβδομαδιαίες πτήσεις από Ελλάδα στα αεροδρόμια των ΗΠΑ (κυρίως Νέα Υόρκη αλλά και Ουάσιγκτον DC, Βοστώνη, Ατλάντα και Σικάγο) φτάνουν τις 60.

Η επίδρασή της αμερικανικής αγοράς δε, αναμένεται πολλαπλάσια, αφού οι Αμερικανοί συγκαταλέγονται στους «γαλαντόμους» τουρίστες, ξοδεύοντας σημαντικά υψηλότερα ποσά σε σχέση με τους ταξιδιώτες άλλων χωρών ενώ παραμένουν στη χώρα μας και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όταν η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα το πρώτο μισό του έτους έφτανε τα 594,4 ευρώ (σ.σ. μειωμένο κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι), το αντίστοιχο μέγεθος για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ έφτανε τα 990 ευρώ. Αντίστοιχα και τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ήταν 665,8 ευρώ, ενώ για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ έφτασε τα 1.036 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι καλοί οιωνοί και τα μεγάλα αγκάθια για την συνέχεια

Τουρισμός: Μεικτή η εικόνα της Αθήνας τον Ιούλιο

Τουρισμός: Αέρας αισιοδοξίας για την κίνηση του φθινοπώρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider