Ο αντίκτυπος του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο αντίκτυπος του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2022
Στα 23,9 δισ. ευρώ η άμεση συνεισφορά του. Μεγάλος εργοδότης της χώρας. Βασική εξαγωγική δραστηριότητα.

Ανάκαμψη και προσέγγιση των προ πανδημίας μεγεθών ήταν οι συνιστώσες του τουρισμού που χαρακτήρισαν τις αποδόσεις του προηγούμενου έτους. Συνιστώσες που έφεραν στη χώρα 17,5 εκατ. τουρίστες οι οποίοι άφησαν 27,8 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία - κατάτι λιγότερα από τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019. Ο πραγματικός αντίκτυπος του κλάδου βέβαια, ήταν πολύ μεγαλύτερος από την άμεση συνεισφορά του, ξεπερνώντας μάλιστα τις επιδόσεις του 2019.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε ο κλάδος του τουρισμού στην οικονομία το έτος που μας πέρασε, η άμεση οικονομική συνεισφορά του τουρισμού το 2022, αντιστοιχεί στο 11,5% του ΑΕΠ της χώρας. Aν όμως συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 25,3% έως 30,5%.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η μελέτη, από κάθε ένα ευρώ τουριστικής δραστηριότητας πέρυσι δημιουργήθηκε επιπλέον 1,2 έως 1,65 πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν για κάθε ένα ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ, εκτινάσσοντας την οικονομική συνεισφορά του μεταξύ 52,6 και 63,4 δισ. ευρώ.

Ακόμα όμως κι αν περιοριστούμε στην άμεση συνεισφορά, εισερχόμενου και εγχώριου τουρισμού βέβαια, περιλαμβανομένων δηλαδή εσόδων αερομεταφορών, επενδύσεων και εγχώριου τουρισμού, αυτή εκτιμάται ότι έφτασε τα 23,9 δισ. ευρώ το 2022, αριθμός 3,5% υψηλότερος από τα 23,1 δισ. ευρώ το 2019.

Οι παράγοντες της αύξησης

Στην προαναφερθείσα αύξηση συνέβαλαν καθοριστικά τρεις παράγοντες, σύμφωνα με την μελέτη.

Αρχικά συνέβαλε η αύξηση των εσόδων από τις αερομεταφορές, η οποία κατέγραψε άνοδο 8%, από 1,9 δισ. ευρώ το 2019 σε 2,1 δισ. ευρώ το περασμένο έτος.

Παράλληλα ενισχύθηκε ο εγχώριος τουρισμός κατά 27,5%, φτάνοντας τα δύο δισ. ευρώ, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση που παρατηρήθηκε στις σχετικές επενδύσεις. Οι επενδύσεις έφτασαν τα 1,7 δισ. ευρώ πέρσι από 1,2 δισ. ευρώ προ πανδημίας, κατέγραψαν δηλαδή μια άνοδο της τάξης του 47,7%.

Μεγάλος εργοδότης της χώρας

Η αύξηση της δραστηριότητας οδήγησε συνέβαλε, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, και στην μείωση της ανεργίας, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε ένδεια εργατικού δυναμικού στον κλάδο.

Σύμφωνα με την μελέτη ο τουρισμός την προηγούμενη χρονιά απασχόλησε 376 χιλιάδες άτομα προσεγγίζοντας τον αριθμό προ πανδημίας, ο οποίος άγγιζε τις 381,9 χιλιάδες.

Βασική «εξαγωγική» δραστηριότητα

Μάλιστα η τουριστική δραστηριότητα παρέμεινε κατά κύριο λόγο εξαγωγική, με το 84,2% των εισπράξεων του τουρισμού να προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Βάσει της μελέτης, η τουριστική δραστηριότητα συνέβαλε στην κάλυψη του 45,7% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες ισούνται με το 49,9% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.

Αν δε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων ισούται με το 56,3% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Περισσότεροι τουρίστες με «ελαφρύτερο» πορτοφόλι φτάνουν φέτος στην Ελλάδα  

Τουρισμός: Περισσότερες αφίξεις αλλά… λιγότερες διανυκτερεύσεις στην Αθήνα

Τουρισμός: Περισσότερες αφίξεις αλλά… λιγότερες διανυκτερεύσεις στην Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider