Αμερικανική «απόβαση» στον τουρισμό της Ελλάδας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμερικανική «απόβαση» στον τουρισμό της Ελλάδας
Άκαμπτο παραμένει το ενδιαφέρον των Αμερικανών για διακοπές στην Ελλάδα, ευνοούμενο κι από την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων.

Τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχουν φέτος οι αμερικανοί στον τουρισμό με τις αφίξεις και τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη αγορά να βαίνουν αυξανόμενες σε αντίθεση με άλλες βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, όπως η Γερμανική, που η ύφεση φαίνεται να φρενάρει ελαφρά τις ροές.

Έχοντας ξεκινήσει δυναμικά την επαναφορά της ήδη από πέρυσι η αμερικανική αγορά, συνεχίζει και φέτος να ευνοείται από τις αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις αλλά κι από την επιθυμία των αμερικανών για διακοπές κάτω από τον ελληνικό ήλιο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η αμερικανική αγορά μαζί με την βρετανική έδωσαν ισχυρό παρών καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.

Για την ακρίβεια τον Μάρτιο σύμφωνα με τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση τις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 136,5%, φτάνοντας τις 49,4 χιλ ταξιδιώτες. Οι αμερικανοί ταξιδιώτες ήταν μάλιστα ίσοι αριθμητικά με τους Βρετανούς επισκέπτες της χώρας, οι οποίοι αυξήθηκαν μόλις 40,4% σε σχέση με πέρυσι.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι εισπράξεις από την εν λόγω αγορά. Μόνο τον Μάρτιο οι εισπράξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρουσίασαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, συγκεκριμένα 107,9%, εισφέροντας 38,5 εκατ. ευρώ. Για μια τάξη μεγέθους να αναφέρουμε ότι η αμέσως μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων έφτασε το 33,1% και αφορούσε στην αγορά της Ρωσίας, οι αφίξεις από την οποία είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδόν εκμηδενιστεί λόγω του πολέμου. Η τρίτη υψηλότερη ποσοστιαία θετική μεταβολή των εισπράξεων έφτασε μόλις το 17,1% και αφορούσε στην αγορά της Γαλλίας. Παρότι μάλιστα η συνεισφορά της Αμερικανικής αγοράς στα έσοδα βαίνει αυξανόμενη ήδη από πέρυσι, ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας που οι εισπράξεις βρέθηκαν στην πρώτη θέση και σε απόλυτους αριθμούς, φτάνοντας τα 38,5 εκατ. ευρώ, έναντι 23,4 εκατ. ευρώ της Γερμανικής αγοράς, 17,1 εκατ. ευρώ της Βρετανικής αγοράς, 13,3 εκατ. ευρώ της Γαλλικής αγοράς και 2,2 εκατ. ευρώ της Ρωσικής αγοράς.

Σε επίπεδο τριμήνου αντίστοιχα οι εισπράξεις από την αμερικανική αγορά κατέγραψαν την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την αγορά της Γαλλίας. Ειδικότερα, οι Αμερικανοί εισέφεραν 98,4% περισσότερα το πρώτο τρίμηνο. Παρότι μάλιστα η αύξηση των εισπράξεων από την Γαλλική αγορά κατέγραψε υψηλότερη αύξηση -της τάξης των 136,8% - σε απόλυτους αριθμούς οι Αμερικανοί ταξιδιώτες άφησαν τα περισσότερα στην ελληνική οικονομία. Οι εισπράξεις από την Αμερική έφτασαν τα 67,0 εκατ. ευρώ όταν αυτές από την Γαλλία έφτασαν τα 57,9 εκατ. ευρώ, από την Γερμανία τα 63,3 εκατ. ευρώ κι από το Ηνωμένο Βασίλειο τα 54,9 εκατ. ευρώ.

Η συνέχεια προδιαγράφεται το ίδιο ευοίωνη σύμφωνα τουλάχιστον με τις προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις για το καλοκαίρι του 2023 που παρουσιάζει το εργαλείο Airdata tracker του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του INSETE. Όπως φαίνεται για την θερινή σεζόν του 2023, οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο για πολλές αγορές, με την Αμερικανική να μην περιλαμβάνεται σε αυτές. Ειδικότερα, οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις από την Γερμανία φαίνεται ότι θα είναι το 2023 κατά -14,9% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι ενώ κατά -8,3% λιγότερες θα είναι από την Γαλλία, κατά -2,5% λιγότερες θα είναι από την Γερμανία. Στον αντίποδα οι θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ θα είναι αυξημένες κατά 3,6% και 1,4% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ανεβάζει τις τιμές η υψηλή ζήτηση

Τουρισμός: Αυξάνεται η ταξιδιωτική κίνηση - Μειώνεται η μέση δαπάνη των τουριστών

Τουρισμός: Στροφή στην πολυτέλεια κάνει και η Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider