Τουρισμός: Nωρίτερα ξεκινά η σεζόν του 2023 μετά τα ρεκόρ του 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Nωρίτερα ξεκινά η σεζόν του 2023 μετά τα ρεκόρ του 2022
Οι πρώτες ενδείξεις από πτήσεις και κρατήσεις. Το ενδιαφέρον της Βρετανικής αγοράς. Οι αστάθμητοι παράγοντες και η συγκρατημένη αισιοδοξία για τα έσοδα.

Μικρό θα είναι το διάλειμμα μεταξύ της προηγούμενης και της επόμενης σεζόν για τους επιχειρηματίες του τουρισμού αφού τα ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς και η απήχηση που έχει η χώρα μας στην τουριστική σκακιέρα, θα επανεκκινήσουν τον τουρισμό νωρίτερα από τα συνηθισμένα. Οι προβλέψεις και οι πρώτες ενδείξεις είναι, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, αισιόδοξες μέχρι και σήμερα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αστάθμητοι παράγοντες κινδύνου από το προσκήνιο.

Βάσει των πρώτων ενδείξεων, η προπώληση για πακέτα διακοπών σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει να προωθείται. Ενδεικτικές είναι οι προσφορές των tour operators της Βρετανίας που αφορούν στην χώρα μας. Όπως αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο insider.gr ήδη ο ειδικός φορέας που έχει η British Airways για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, προτείνει διακοπές αλά ελληνικά με έκπτωση έως και 20% σε μια προσπάθεια να «ζεστάνει» τη πρώιμη ζήτηση. Αντίστοιχα και η Τui έχει ενεργοποιήσει εκπτωτικά πακέτα διακοπών για φέτος το καλοκαίρι με ορισμένους από τους προτεινόμενους προορισμούς να είναι ελληνικοί. Σύμφωνα με παράγοντες της βρετανικής αγοράς μάλιστα, το παράδειγμα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, όπως η Jet2holidays, η οποία έχει θα έχει φέτος ενισχυμένο πτητικό πρόγραμμα προς την χώρα μας. Στόχος είναι η προτίμηση που δείχνουν οι Βρετανοί τουρίστες για την Ελλάδα να μετουσιωθεί σε κρατήσεις. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη λίστα για τους 23 επικρατέστερους προορισμούς της φετινής χρονιάς που συνέταξε η Ένωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA), η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση, μετά την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ιταλία.

Οι καλές επιδόσεις του 2022 δίνουν την σκυτάλη στο 2023

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου του ενδιαφέροντος των τουριστών για την χώρα, το πτητικό πρόγραμμα των αερομεταφορέων και κατ επέκταση η φετινή σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει και φέτος νωρίς. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι πτήσεις της επόμενης θα ξεκινήσουν στις 11 Μαρτίου, ενώ αυτές της προηγούμενης σταμάτησαν στα μέσα Ιανουαρίου. «Η επιμήκυνση που επιτεύχθηκε φέτος φαίνεται και από τις επιδόσεις Απριλίου και Οκτωβρίου- που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Ήδη για το 2023 έχουν ανακοινωθεί 56 πτήσεις την εβδομάδα από ΗΠΑ και Καναδά και, βεβαίως, θα ακολουθήσουν και άλλες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι αυτές οι απευθείας πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» συνιστούν μεγάλη «προίκα» για τις τουριστικές επιδόσεις της χώρας.

Στην έγκαιρη έναρξη της σεζόν συμβάλλει το Πάσχα Καθολικών κι Ορθόδοξων που φέτος πέφτει 9 και 16 Απριλίου αντίστοιχα. Βασικότερη ωστόσο θεωρείται η έγκαιρη έναρξη της περσινής σεζόν, στοίχημα που απέφερε τα προσδοκώμενα τόσο στις αεροπορικές που πόνταραν στην χώρα, όσο και στα έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι προσέγγισαν το 2022 τις προ-πανδημικές επιδόσεις. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Νοέμβριο βελτιώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 44,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,9% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2021. Εν συγκρίσει δε με τον Νοέμβριο του 2019, οι αφίξεις ανήλθαν στο 87,4% του τότε επιπέδου και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά (99,6%) το επίπεδο αυτό. Σε επίπεδο ενδεκαμήνου (Ιανουάριος - Νοέμβριος) οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 90,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 68,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,9% και το 97,2% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019 που ήταν 18,2 δισ. ευρώ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα έσοδα το 2023

Δεδομένων των φετινών ρεκόρ, για την νέα χρονιά, το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά σε συγκρατημένες εκτιμήσεις, προβλέποντας στον προϋπολογισμό ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα κινηθούν οριακά χαμηλότερα τόσο από τα φετινά όσο και από εκείνα του 2019. «Ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά. Και φέτος θα είναι μια πραγματικά εξαιρετική χρονιά» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο insider.gr. Συμπλήρωσαν ωστόσο ότι όλα είναι συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων, «αν υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων και ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πιο αισιόδοξο».

Την συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία ασπάζονται και οι επιχειρηματίες του κλάδου, υποδεικνύοντας ως αστάθμητους παράγοντες τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις και τις όποιες επιπτώσεις θα έχουν εντέλει αυτές στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στην κατανάλωση. Η ανησυχία δηλαδή, εστιάζεται στο ύψος των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν οι ξένοι επισκέπτες τον επόμενο χρόνο και όχι στον αριθμό τους, με τις δυσοίωνες προβλέψεις να επισημαίνουν ότι η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών είναι δεδομένη αλλά μπορεί να συνοδευτεί από μείωση του μέσου χρόνου παραμονής στη χώρα και παράλληλη μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης ανά ταξίδι.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ευρύτερη αγορά εκτιμά πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις για το 2023, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί στη διεθνή οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τον Μάρτιο κι έπειτα, οπότε και αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Με τσιμπημένες τιμές θα ξεκινήσει η νέα σεζόν- Η πίεση από τα υψηλά κόστη και η αλλαγή μοντέλου

Έσπασε το φράγμα του 2019 η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια το 2022

Τουρισμός: Δυναμική επανεκκίνηση της κινεζικής αγοράς, άγνωστος "Χ" η πανδημία

gazzetta
gazzetta reader insider insider