Συνέδριο ΣΕΤΕ: Από την αυτοσχέδια ανάπτυξη στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέδριο ΣΕΤΕ: Από την αυτοσχέδια ανάπτυξη στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικά αποποινικοποιήσει το κέρδος και το επιχειρείν, έχει θέσει στο επίκεντρο την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Με την προσοχή στραμμένη στην επάνοδο του ελληνικού τουρισμού και με κεντρικό μήνυμα “Greek Tourism. Coming Back – Planning Forward” το online συνέδριο του ΣΕΤΕ, έθεσε σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές και σκιαγράφησε το πλαίσιο που θα καθορίσει τη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού στην επόμενη μέρα.

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικά αποποινικοποιήσει το κέρδος και το επιχειρείν, έχει θέσει στο επίκεντρο την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Οι επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, φέρνουν έσοδα, επιστρέφοντας μέρος του μερίσματος στην ελληνική κοινωνία, όπως είπε. Μάλιστα υπογράμμισε ότι έχει ήδη υπογράψει τα τεχνικά δελτία που αναλογούν σε 320 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη του τουρισμού, την τουριστική ανάπτυξη, την εκπαίδευση την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση, το τουριστικό μητρώο και άλλες δράσεις».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, τόνισε ότι «ο τουρισμός απέδειξε για μια ακόμα φορά, στις πλέον δύσκολες συνθήκες, τη μέγιστη συμβολή του στην εθνική οικονομία. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η δέσμευση όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη, κι αυτό είναι ακριβώς το σημείο όπου όλοι μαζί, ιδιωτικός τομέας, κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός θα στραφεί από την αυτοσχέδια ανάπτυξη σε έναν πιο προσεκτικό, στοχευμένο και ουσιαστικό τρόπο εργασίας και ευελπιστούμε ότι η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» θα θέσει τις βάσεις για εκτενή διαβούλευση και συζήτηση, ανάφερε.

Στη συνέχεια, μια σειρά ξεχωριστών και εξειδικευμένων τοποθετήσεων και ομιλιών εστίασαν στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσει ο ελληνικός τουρισμός, ώστε ο σχεδιασμός να περάσει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης. Ειδικότερα οι κ.κ. Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, και Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, παρουσίασαν τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ, με τον Ηλία Κικίλια να δηλώνει: «Στο επίκεντρο της μελέτης “Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης” τέθηκε η έννοια του «προορισμού», ως θεμελιακή μονάδα ανάλυσης, σχεδιασμού, χάραξης και υλοποίησης πολιτικής, άσκησης διακυβέρνησης, διαχείρισης και marketing, που δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με διοικητικά όρια.

Κύριο μήνυμα είναι ότι ο κάθε προορισμός έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη δική του μοναδική αλυσίδα αξίας και εμπειριών, τη δική του αναπτυξιακή διαδρομή με όρους βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας. Αλλά υπό τις προϋποθέσεις επάρκειας και καταλληλότητας των δημοσίων υποδομών, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης ως προς τον σχεδιασμό, συντονισμένης κι αποτελεσματικής διακυβέρνησης και ουσιαστικής συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider