Crash test για τον Τουρισμό το επόμενο δεκαπενθήμερο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crash test για τον Τουρισμό το επόμενο δεκαπενθήμερο
Καλές οι ενδείξεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, παραμένουν οι αμφιβολίες για την έκβαση της σεζόν μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Βρετανίας.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά το άνοιγμα του τουρισμού το τελευταίο διάστημα, με τους φορείς του κλάδου όμως να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς το πώς θα κινηθεί η χρονιά καθότι οι μεταβλητές της εξίσωσης παραμένουν πολλές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες θεωρούνται τόσο κρίσιμες όσο κι ενδεικτικές αφενός για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που μεσολαβεί κι αφετέρου γιατί θα φανούν οι όποιες επιπτώσεις από τις πρόσφατες αποφάσεις της Μεγάλης Βρετανίας να παρατείνει περαιτέρω το lockdown.

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από τις πτήσεις

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις έρχονται από τις αερομεταφορές όπου σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία οι πτήσεις αυξάνονται σταδιακά κάθε εβδομάδα.

Η ανοδική πορεία ξεκίνησε ήδη από τον Μάιο όπου και η χώρα μας άνοιξε επίσημα τα σύνορά της στους ξένους τουρίστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τον Μάιο του 2021 η άνοδος των πτήσεων έφτασε στο (+) 673,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2020 όπου η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

Παρότι ενθαρρυντικό το γεγονός δεν αποδεικνύεται το ίδιο θετικό σε μια ευρύτερη θεώρηση. Κι αυτό γιατί σε επίπεδο πενταμήνου η πτώση υπολογίζεται στο (-) 48% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, τους πρώτους μήνες της οποίας η πανδημία δεν είχε ξεσπάσει. Αντίστοιχα και η σύγκριση του φετινού Μαΐου με τον Μάιο της χρονιάς ρεκόρ του 2019 δείχνει πτώση της τάξης του 99,4%.

Η εικόνα βέβαια βελτιώνεται όσο κατευθυνόμαστε προς τον Ιούλιο. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του «Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την εβδομάδα 14/6-20/6 σημειώνεται μέχρι στιγμής μια άνοδος του 45,5% στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (384.614 πτήσεις έναντι 264.361 πτήσεων αυτή την εβδομάδα) ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, οι θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις αυξάνουν κατά 20,3% επιπλέον, φτάνοντας τις 462.587 πτήσεις.

Οι μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές της ανόδου, είναι οι Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία αλλά και Ολλανδία.

Crash τεστ για τον εγχώριο τουρισμό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Παράγοντες του τουρισμού αναμένουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον εξωτερικό τουρισμό τον Ιούλιο. Στην περίπτωση της εγχώριας κίνησης βέβαια το πρώτο crash test θα γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τις πρώτες ενδείξεις να αναφέρουν ότι δεν θα είναι λίγοι οι Έλληνες που θα επιλέξουν να αποδράσουν επισκεπτόμενοι προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και κοντινά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πληρότητες κινούνται σε υψηλά επίπεδα, για όσα τουλάχιστον ξενοδοχεία έχουν ανοίξει τις πύλες τους στο κοινό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Σκύρος καταγράφει μέχρι στιγμής πληρότητες που αγγίζουν το 90% σε ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ η ακτοπλοϊκή εταιρεία που συνδέει τον προορισμό έχει δρομολογήσει και έκτακτα δρομολόγια για τις επόμενες ημέρες για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Αντίστοιχα στα πλοία που αναχωρούν για τις Κυκλάδες οι πληρότητες αγγίζουν ανά περιπτώσεις και το 85%.

Ώθηση στο εγχώριο τουριστικό ρεύμα το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δώσουν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, οι αιτήσεις για τα οποία έχουν ανοίξει και τόσο οι φετινοί δικαιούχοι όσο και αυτοί που δεν είχαν κάνει χρήση του περσινού προγράμματος μπορούν να κλείσουν τις διακοπές τους από αρχές Αυγούστου.

Πολλές οι μεταβλητές για την πορεία της σεζόν

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ορατότητα για το πώς θα κινηθεί η χρονιά παραμένει θολή αφού οι μεταβλητές της τουριστικής εξίσωσης παραμένουν πολλές.

Έντονη ανησυχία γεννά η πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας να παρατείνει το lockdown κατά τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή έως και τις 19 Ιουλίου, με τους παράγοντες του τουρισμού να εκφράζουν φόβους για απομάκρυνση από τον στόχο ανάκτησης του 40% - με 50% του 2019.

Να θυμίσουμε ότι παρά το έντονο ενδιαφέρον που εκφράζουν οι βρετανοί τουρίστες για διακοπές στη χώρα μας ήδη από την προηγούμενη απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης για παραμονή της χώρας μας στην πορτοκαλί λίστα, καταγράφηκε ένα πρώτο κύμα ακυρώσεων. Η TUI Βρετανίας ακύρωσε ήδη πακέτα της για κάποιους ελληνικούς προορισμούς ενώ σε αναθεώρηση των πτητικών τους προγραμμάτων προχώρησαν και η Jet2 και η easyJet. Μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις μάλιστα εκφράζονται φόβοι για νέο ντόμινο ακυρώσεων τόσο από αεροπορικές εταιρείες όσο κι από tour operators που είναι ιδιαιτέρως δραστήριοι στην Βρετανική αγορά.

Η απόφαση των βρετανικών αρχών θα μπορούσε άλλωστε να λειτουργήσει ανασταλτικά και για το άνοιγμα κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την βρετανική αγορά, όπως τα νησιά του Ιονίου.

Κι αυτό γιατί η Βρετανία αποτελεί την δεύτερη αγορά τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού. Την χρονιά ρεκόρ του 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 3,5 εκατ. Βρετανοί εισφέροντας 2,6 δισ. ευρώ στις τουριστικές εισπράξεις.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο επόμενο δεκαπενθήμερο με τους τουριστικούς φορείς να ευελπιστούν ότι η υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού θα μετουσιώσει το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται όλο το προηγούμενο διάστημα σε κρατήσεις αλλά και να τονίζουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι «last minute» αν όχι «last second».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός Τουρισμός: Έως την Πέμπτη οι αιτήσεις για διακοπές με επιδότηση διαμονής - Σε ποια νησιά είναι δωρεάν

Στο ψηφιακό πιστοποιητικό ποντάρει ο τουρισμός – Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις

Τουρισμός: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα, η εικόνα των αγορών και η κρίσιμη ημερομηνία για τη Μ. Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider