The Mykonos Project: Το νέο ξενοδοχειακό χωριό που ετοιμάζεται στη Μύκονο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
The Mykonos Project: Το νέο ξενοδοχειακό χωριό που ετοιμάζεται στη Μύκονο
Τι θα περιλαμβάνει η νέα μεγάλη επένδυση της AGC

Το «πράσινο φως» για τη στρατηγική τουριστική επένδυση «The Mykonos Project» στην περιοχή «Καραπέτης» της Άνω Μεράς Μυκόνου άναψε την εβδομάδα που μας πέρασε το Συμβούλιο της Επικρατείας, γνωμοδοτώντας θετικά επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Ο λόγος για την δεύτερη μεγάλη επένδυση της αραβικής κοινοπραξίας AGC στη χώρα μας το ύψος της οποίας υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Πώς θα είναι το νέο «ξενοδοχειακό χωριό» της Μυκόνου

Η επένδυση προβλέπει την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας και μαρίνα σκαφών σε έκταση 60.324 στρεμμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανέφερε η απόφαση αποτελεί ήπια τουριστική ανάπτυξη υψηλών περιβαλλοντικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών και γι’ αυτούς τους λόγους γίνεται δεκτή η προσαρμογή στο πολεοδομικό περιβάλλον της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μυκόνου.

Όπως μάλιστα διευκρινίζει και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του επενδυτικού έργου, στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένα συγκρότημα με τις αρχικές αξίες της Μυκόνου που την έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που καταστρέφονται σιγά-σιγά σε όλη την Μύκονο, και όχι ένα τουριστικό ξενοδοχείο όπως αυτά που υπάρχουν παντού». Για το λόγο αυτό το The Mykonos Project θα εκμεταλλευτεί την έκταση 60,3 στρεμμάτων και θα δημιουργήσει κατοικίες με τέτοια διάταξη που να προσομοιάζουν στις μικρές γειτονιές του κυκλαδίτικου νησιού. Για την ακρίβεια η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προβλέπει την δημιουργία έως κι 65 κατοικιών, μερικές κατοικίες ενός δωματίου 45- 50 τετραγωνικά μέτρα, 15 κατοικίες επιφάνειας 70 τετραγωνικών μέτρων, 9 κατοικίες των 2 δωματίων επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων, 5 κατοικίες των 3 δωματίων επιφάνειας 130 τετραγωνικών μέτρων και μιας βίλας 160 τετραγωνικών μέτρων. Τα δωμάτια αυτά θα εξυπηρετούνται από τα κτίρια σίτισης και αναψυχής καθώς και τα καταστήματα και το χώρο εισόδου με τα γραφεία.

Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά θα κυριαρχούν και σε όλες του τις άλλες απόψεις, όπως η γενική ησυχία που θα επικρατεί, η φύτευση που θα θυμίζει τις αιγαιοπελαγίτικες αυλές με τα γιασεμιά και τις μπουκαμβίλιες, η μεταφορά αγαθών με καρότσια και άλλα παραδοσιακά στοιχεία.

Πέρα από την ξενοδοχειακή μονάδα και τις εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας, στην έκταση αυτή των 60,3 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί πολυχώρος εκδηλώσεων, καταστήματα, ελικοδρόμιο και τουριστικός λιμένας. Επιπλέον στο χώρο του συγκροτήματος προπβλέπεται να υπάρχουν τέσσερα εστιατόρια και καφέ, ένας παιδικός σταθμός, ένα μικρό παρεκκλήσι, πισίνα ακόμα και υπαίθριο θέατρο. Προβλέπεται, επίσης, εσωτερικό δίκτυο για τους πεζούς, ενώ θα υπάρχουν μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την εξυπηρέτηση τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων του συγκροτήματος.

Το σχέδιο, όπως αναφέρεται θα ακολουθεί τους υφιστάμενους παραδοσιακούς περιορισμούς δόμησης και κάλυψης της Μυκόνου και το σύνολο του συγκροτήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.921 τ.μ. σε δόμηση και τα 5.281 τ.μ.σε κάλυψη (μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 10%). Επιτρέπονται κτίρια μόνο 2 ορόφων και το ύψος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7,5 μ. για τα διώροφα και τα 4,5 μ. για τα μονώροφα.

Στην έκταση στην οποία θα δημιουργηθεί το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνονται και δύο αμμώδεις παραλίες, η μία είναι μήκους 40-50 μ. και πλάτους 4-6 μ. και η άλλη είναι μήκους 40-70 μ. και πλάτους 16-20 μ.

Το συγκεκριμένο project αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 200 εποχικές και μόνιμες θέσεις εργασίας και οι εργασίες του θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προ-κορονοϊού σχεδιασμό.

Για την διαχείριση της επένδυσης αυτής μάλιστα, η AGC είναι σε επαφή με τρία ηχηρά ονόματα του χώρου της φιλοξενίας, τις Ritz Carlton, την εμβληματική ξενοδοχειακή αλυσίδα που ομίλου Μarriott με 97 ξενοδοχεία και resorts και πάνω από 45 συγκροτήματα κατοικιών σε 30 χώρες ανά τον κόσμο η οποία αναζητεί εδώ και καιρό την κατάλληλη ευκαιρία για την εισόδό της στην ελληνική αγορά, την Six Senses η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της InterContinental Hotels Group) και στο δεκαετές πλάνο της περιλαμβάνεται η επέκταση της σε νέες αγορές μέσω της δημιουργίας έως και 60 νέων μονάδων αλλά και η Four Seasons, εταιρεία με την οποία ήδη διατηρεί συνεργασία η AGC στον Αστέρα.

Να θυμίσουμε ότι η αραβική κοινοπραξία AGC είναι ένα fund αραβικών συμφερόντων, με γραφεία στην Μέση Ανατολή, το οποίο στηρίζεται σε δύο ισχυρά κρατικά funds του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ και ο όμιλος Dogus. H AGC δεν επενδύει για πρώτη φορά στη χώρα μας αφού αγόρασε αντί περίπου 600 εκατ. ευρώ τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και προχώρησε στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ενώ στα πλάνα της περιλαμβάνεται και η κατασκευή βιλών εντός του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider