«Τσιμπημένες» οι τιμές του Internet στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα για σταθερή και κινητή

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τσιμπημένες» οι τιμές του Internet στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα για σταθερή και κινητή
Πώς τοποθετείται η χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη - Οι τιμές των μέσων χρεώσεων σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη

Ακριβότερο από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι το Internet στην Ελλάδα όπως αναφέρει έρευνα της Cable.cο.uk για τις τιμές του 2023, τόσο της σταθερής όσο και της κινητής, με τη χώρα μας να παρουσιάζει ωστόσο καλύτερη εικόνα στην περίπτωση της σταθερής από ότι στη κινητή. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η έρευνα δεν πρέπει να έχει υπολογίσει τα δωρεάν δεδομένα και τις προσφορές - προσωποποιημένες και μη - που ενεργοποιούν κατά διαστήματα οι πάροχοι, οι οποίες μειώνουν μεν το κόστος αλλά συμβάλλουν στο να παρουσιάζεται παραδοσιακά, μια εικόνα διαφορετική από την πραγματικότητα.

Το σταθερό Internet

Στην περίπτωση της Σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης, το μέσο κόστος ενός μηνιαίου πακέτου στη χώρα μας φτάνει τα 35,02 δολάρια (33,02 ευρώ), σύμφωνα με την Cable.co.uk. Τιμή που κατατάσσει την Ελλάδα στην 79η θέση της παγκόσμιας λίστας των 219 χωρών που εξετάζει η έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, οι τιμές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τη χώρα μας, με τη μέση τιμή μηνιαίου συμβολαίου να υπολογίζεται στα 19,22 δολάρια. Χώρες δε, όπως η Ρουμανία συγκαταλέγονται στη δεκάδα των οικονομικότερων χωρών ενώ 11 ακόμα να εντάσσονται στην πρώτη 50άδα του παγκόσμιου χάρτη με τις οικονομικότερες μηνιαίες χρεώσεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η μέση τιμή των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στη Ρουμανία φτάνει τα 7,57 δολάρια, στη Βουλγαρία τα 12.71 (16η θέση στην παγκόσμια λίστα), στο Κόσοβο τα 12,76 δολάρια (17η θέση στη παγκόσμια λίστα).

Παρόμοια μέση τιμή με την Ελλάδα παρουσιάζει η Γαλλία (το μέσο κόστος ενός μηνιαίου πακέτου σύνδεσης να φτάνει τα 35,66 δολάρια), ενώ οικονομικότερη με μικρές διαφορές αποδεικνύεται η Γερμανία (34,59 δολάρια), η Μεγάλη Βρετανία (34,20 δολάρια), η Ισπανία (31,85 δολάρια) και η Πορτογαλία (31,67 δολάρια). Ακριβότερη μέση τιμή μηνιαίου πακέτου εμφανίζει η Αυστρία (39,35 δολάρια), η Ελβετία (64,14 δολάρια) η Ολλανδία (48,41 δολάρια) και το Βέλγιο (58,01).

Όσο για τις πέντε πιο φτηνές χώρες, είναι το Σουδάν, το Καζακστάν, η Μολδαβία, η Λευκορωσία και η Ρουμανία, με το μέσο μηνιαίο κόστος των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων να ξεκινά από τα 2,30 δολάρια και να φτάνει τα 7,57 δολάρια. Στον αντίποδα, το Μπουρουντί, το Σουρινάμ στη νότια Αμερική, η Ζιμπάμπουε, οι Νήσοι Τουρκ και Κάικος της Καραϊβικής και το Κογκό είναι οι περιοχές με το υψηλότερο μέσο μηνιαίο κόστος συνδέσεων, το οποίο ξεκινά από τα 193,46 δολάρια και εκτινάσσεται έως τα 383,79 δολάρια.

Tο mobile Internet στην Ελλάδα

Ακόμα ακριβότερο ωστόσο, φαίνεται το mobile internet στη χώρα με το κόστος για το 1 gigabyte δεδομένων να φτάνει, σύμφωνα με την Cable.co.uk τα 2,79 δολάρια (2,65 ευρώ).

Βάσει της έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5.603 πακέτων mobile internet σε 237 χώρες, η χώρα μας τοποθετείται στην 189η θέση του πίνακα, με μόνο τη Λετονία (3,21 δολάρια), την Τσεχία (3,12 δολάρια), τη Σλοβακία (2,68 δολάρια, την Ελβετία (7,29 δολάρια) και τη Νορβηγία (4,07 δολάρια) να αποδεικνύονται πιο ακριβές από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη ανάλυση, η Ζιμπάμπουε είναι το πιο ακριβό μέρος στον κόσμο για την αγορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, με το ένα gigabyte να κοστίζει, κατά μέσο όρο, 43,75 δολάρια. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ αναδεικνύεται η χώρα με τα φθηνότερα προγράμματα mobile internet στον κόσμο, με μέσο κόστος μόλις 0,02 δολάρια ανά GB. Τα φθηνότερα προγράμματα στη συγκεκριμένη χώρα προσφέρουν δεδομένα έναντι μόλις 0,001 δολάριο ανά GB, ενώ ακόμη και τα πιο ακριβά κοστίζουν μόλις 0,22 δολάρια ανά gigabyte.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Χαμήλωσε» ταχύτητα το ελληνικό Internet τον Ιούλιο

«Χαμήλωσε» ταχύτητα το ελληνικό Internet τον Ιούλιο

COSMOTE Business Premium Internet: Νέα υπηρεσία συμμετρικού Ιnternet για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider