Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το mega ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το mega ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband
Μέσω του UFBB θα δημιουργηθούν τηλεπικοινωνιακές υποδομές υπερυψηλών ταχυτήτων σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Ultra Fast Broadband, το mega ΣΔΙΤ ύψους 870 εκατ. ευρώ, με τον δεύτερο ανάδοχο, την Terna Fiber να ετοιμάζεται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Να θυμίσουμε ότι το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband» (UFBB) αποτελεί τα σημαντικότερα έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη.

Μέσω αυτού αναμένεται να δημιουργηθούν τηλεπικοινωνιακές υποδομές που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα υπερυψηλής ταχύτητας Internet - τουλάχιστον 100 Μbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε έως 1Gbps - σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων, γεφυρώνοντας με τον τρόπο αυτό το ψηφιακό χάσμα που παρατηρείται μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας. Για την ακρίβεια αναμένεται να επωφεληθούν από αυτό περίπου 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις - σχεδόν το 18% του συνόλου της χώρας - καθώς και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κ.λπ.), σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους.

Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Από αυτά, τα €300 εκατ. αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Η περίοδος κατασκευής, όπως έχει προσδιοριστεί από το τεύχος προκήρυξης του έργου, θα διαρκέσει 3 χρόνια, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης (περίοδος υπηρεσιών), πριν οι υποδομές μεταφερθούν στο Δημόσιο, είναι 23 χρόνια.

Οι 2 ανάδοχοι και οι περιοχές

Να θυμίσουμε ότι μέσω του διαγωνισμού για το UFBB - ο σχεδιασμός για την διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε στις αρχές 2022 - έχουν επιλεγεί δύο ανάδοχοι, η Terna Fiber, (κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της Grid Telecom) και ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση ήδη από τον Ιούνιο. Από τις 7 περιοχές lots στις οποίες και χωρίζεται το έργο ο ΟΤΕ έχει αναλάβει τις 3 ενώ η κοινοπραξία Terna Fiber τις υπόλοιπες 4 η Τerna Fiber.

Συγκεκριμένα ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας «Ultrafast OTE», θα αναπτύξει δίκτυο FTTH σε:

Lot1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).
Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).
Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Αντίστοιχα η Terna Fiber αναλαμβάνει την υλοποίηση δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στις εξής περιοχές:

Lot 2 : 134.000 νοικοκυριά σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).
Lot 4: 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).
Lot 5: 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) Lot 6: 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δύο τελικά οι μνηστήρες για το mega - ΣΔΙΤ, UFBB, των 868 εκατ. ευρώ - Ποιοι κατέθεσαν προσφορά

Ένα βήμα πιο κοντά το mega ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband

Προς ολοκλήρωση βαδίζει ο διαγωνισμός για το Ultra Fast Broadband - Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προσφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider