Έρχονται νέες επενδύσεις από το Φαιστός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται νέες επενδύσεις από το Φαιστός
ταμείο φαιστοσ
Τα σχέδια για την συνέχεια και η νέα επένδυση στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

Τις νέες επενδυτικές του κινήσεις στον πολλά υποσχόμενο χώρο του οικοσυστήματος της πέμπτης γενιάς δικτύων εξετάζει το Φαιστός, με τον διευθύνοντα Σύμβουλό του, Αντώνη Τζωρτζακάκη να δηλώνει χθες από το βήμα του 5G Conference, ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα μια επένδυση του Ταμείου στον τομέα του Cyber Security.

Να θυμίσουμε ότι το Ταμείο Φαιστός, το fund που δημιουργήθηκε με την αξιοποίηση μέρους των εσόδων από την δημοπρασία των συχνοτήτων για το 5G, μετρά ήδη 7 επενδύσεις σε ελληνικές και ξένες startups, τις οποίες πραγματοποίησε μόλις στον πρώτο χρόνο ζωής του. Έχοντας τοποθετήσει ήδη 41,5 εκατ. ευρώ στις επενδύσεις αυτές, σχεδιάζει να διαθέσει ακόμα 15 εκατ για τις επόμενες επενδυτικές του κινήσεις, ενώ ακόμα 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν σε επόμενους χρηματοδοτικούς γύρους που θα πραγματοποιήσουν οι εταιρείες στις οποίες έχει ήδη τοποθετηθεί.

Σημειωτέον ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022 με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, έχει ως leading anchor investor την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ). Στο Ταμείο ωστόσο έχουν επίσης επενδύσει ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom (3 εκατ. ευρώ), το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Πέρα από τους επενδυτές, το ΦΑΙΣΤΟΣ ως το πρώτο θεματικό fund της Ευρώπης που ασχολείται με το υπό διαμόρφωση οικοσύστημα του 5G, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων με στόχο την πολυεπίπεδη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει.

Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται σήμερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», την Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την Nokia Hellas, την Cosmote και των Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Με τις προαναφερθείσες συνεργασίες οι εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις γύρω από το 5G και στις οποίες επενδύει το ΦΑΙΣΤΟΣ έχουν πρόσβαση σε ερευνητικά κέντρα, σε παθητικό και ενεργητικό εξοπλισμό, σε συχνότητες (σ.σ. ο διαγωνισμός για την διάθεση του φάσματος 5G προέβλεπε να κρατηθεί ένα μέρος των συχνοτήτων για τις εταιρείες του ΦΑΙΣΤΟΣ), κ.ά. ώστε να διευκολύνονται οι πιλοτικές δοκιμές των εφαρμογών που αναπτύσσουν. Το δίκτυο αυτό των συνεργατών, το οποίο δυνητικά ενδέχεται να διευρυνθεί, αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΦΑΙΣΤΟΣ έναντι άλλων επενδυτικών ταμείων που υπάρχουν διαθέσιμα στο εξωτερικό.

Το ταμείο έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια, με τα 5 εξ αυτών να αποτελεί τον χρόνο αποεπένδυσης και η μέση επένδυση του κυμαίνεται μεταξύ 5-7 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει ότι το fund θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κατά μέγιστο 20 επενδύσεις - 13 ακόμα περίπου- σε νεοφυείς και μη επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιλέξουν την χώρα μας για να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές στον τομέα του 5G.

Παρότι μάλιστα δεν επενδύει αποκλειστικά σε εγχώριες εταιρείες, ενισχύει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα αφού προϋπόθεση για την όποια επένδυσή του είναι η νεοφυής επιχείρηση να διατηρεί ή να ανοίξει γραφεία και στη χώρα μας.

Οι επενδύσεις μέχρι τώρα

Η πρώτη επένδυσή του Φαιστός ήταν στη Matternet, μια εταιρεία με έδρα στις Η.Π.Α και θυγατρική στην Ελλάδα η οποία διαχειρίζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Ραπτόπουλο για να παρέχει υπηρεσίες μικρο-μεταφορών με τη χρήση drones σε αστικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Έτερη εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει είναι και η Safesize, ελληνική startup, η ιδέα της οποίας γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μετουσιώθηκε σε πράξη στην Ολλανδία, και εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (hardware & software) που αντιμετωπίζουν υπαρκτές προκλήσεις στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων. Λύνει δηλαδή ένα χρόνιο πρόβλημα του κλάδου των υποδυμάτων που ακούει στο ερώτημα «ποιο είναι το σωστό νούμερο παπούτσι» με το σύστημα 3Dfootscanner. Πέραν αυτών το Ταμείο Φαιστός έχει επενδύσει στην OQ Technology, μια καινοτόμα space tech εταιρεία από το Λουξεμβούργο που χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις IοΤ και συγκεκριμένα σε περιοχές όπου τα επίγεια δίκτυα δεν παρέχουν κάλυψη, στην Pandas.io, την νεοφυή ελληνική εταιρεία που αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής μεταχειρισμένων smartphones και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώλησή τους, στην EdgeQ, η οποία επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G, την Movandi με έδρα την Καλιφόρνια η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει μικροεπεξεργαστές, λογισμικό και συστήματα στη σειρά mmW που συμπληρώνουν την κλασική μακροδομή της ασύρματης κάλυψης μειώνοντας ταυτόχρονα στο μισό το κόστος ανάπτυξης υποδομής και λειτουργίας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Πολύ πρόσφατα δε, επένδυσε και στην WINGS ICT Solutions, εταιρεία που αναπτύσσει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα IoT με βάση προηγμένες τεχνολογίες όπως το 5G, τα BigData αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρέχοντας ολοκληρωμένες, ψηφιακές λύσεις σε κάθετους τομείς, όπως το Περιβάλλον, τα Συστήματα Παραγωγής, τα Δίκτυα & οι Υποδομές και στον τομέα των Υπηρεσιών (ηλεκτρονική υγεία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Pylones Hellas: Αύξηση τζίρου και νέες στρατηγικές συνεργασίες

«Καρπούς» θα αρχίσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις του Φαιστός

Τουρισμός: Υψηλές προσδοκίες και για το Φθινόπωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider