Επενδύσεων συνέχεια για την Lamda Hellix - Τα νέα data center, η αλλαγή της επωνυμίας και τα επόμενα πλάνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεων συνέχεια για την Lamda Hellix - Τα νέα data center, η αλλαγή της επωνυμίας και τα επόμενα πλάνα
Επεκτείνει την παρουσία της στην χώρα, με τα Ath-3 και Ath-4 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει στρατηγική πύλη της ευρύτερης περιοχής

Στην «αιχμή» του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας φιλοδοξεί να βρεθεί η Lamda Hellix, η ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και 19 χρόνια στον χώρο των Data Center και πριν από περίπου 2 χρόνια εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό της Digital Realty. Ολοκληρώνοντας την μετάβαση στην οικογένεια της τελευταίας, με την αλλαγή της επωνυμίας της, η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει το αποτύπωμά της στο εγχώριο κλάδο των Kέντρων Δεδομένων μέσα από συνεργασίες που διασφαλίζουν ήδη την διάθεση του μεγαλύτερου μέρους των υπό κατασκευή Data Center της αλλά και μέσα από νέες επενδύσεις που δρομολογεί.

Μετά τα εγκαίνια του 3ου Κέντρου Δεδομένων της στο Κορωπί Αττικής, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού και μελών της πολιτικής ηγεσίας, ρίχνει ήδη τα θεμέλια για το 4ο. Έχοντας λάβει το «πράσινο φως» από πλευράς αδειοδότησης, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες με στόχο η ανέγερση να ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα.

«Oι νέες αυτές εγκαταστάσεις θα προσθέσουν την αναγκαία χωρητικότητα και θα ενισχύσουν περαιτέρω τις συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων που έχουν αναπτυχθεί στα data centers μας», όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της, Απόστολος Κάκκος, «διευρύνοντας το αποτύπωμά τόσο της Lamda Hellix στην χώρα, όσο και της ίδιας της Ελλάδας ως βασικής στρατηγικής πύλης προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν το «Athens 3», θα τεθεί άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επένδυσης ύψους 70 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά. Παρόλα αυτά βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητάς του, συγκεκριμένα τα 5/7, έχουν ήδη μισθωθεί. Να υπενθυμίσουμε ότι το νέο κέντρο δεδομένων είναι χωρητικότητας 6,8 MW και στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 servers. Διαθέτει 3.100 τμ συνολικού εξοπλισμένου χώρου που βρίσκονται σε συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600 τμ. Επίσης είναι μέρος του Athens Data Center Campus, του συμπλέγματος κέντρων δεδομένων της πρώην Lamda Hellix, νυν Digital Realty, και θα διασυνδεθεί με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, «Athens 1» και «Athens 2», προσφέροντας στους πελάτες πρόσβαση σε πυκνές και ταχέως αναπτυσσόμενες συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί σε αυτές τις τοποθεσίες. Μέσω της PlatformDIGITAL®, της παγκόσμιας πλατφόρμας data center της Digital Realty, οι πελάτες θα μπορούν να συνδεθούν με τις επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στο παγκόσμιο αποτύπωμα της Digital Realty που αποτελείται από περισσότερα από 300 data centers σε 50 μητροπόλεις, σε 27 χώρες σε έξι ηπείρους.

Παρότι μάλιστα οι εργασίες για το 4ο δεν έχουν καν ξεκινήσει, δεδομένου ότι η αδειοδότηση διασφαλίστηκε μόλις πρόσφατα, η ζήτηση είναι μεγάλη και για την νέα υποδομή και σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτει ήδη τα 4/7 του υπό ανέγερση Κέντρου Δεδομένων. Σημειωτέον ότι ένας από τους μεγάλους πελάτες της Digital Realty, εκτιμάται ότι θα είναι και η Amazon η οποία προχωρά από πέρυσι στην δημιουργία local zone στην χώρα μας. Παράγοντες της αγοράς μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εντός του Campus της Digital Realty να φιλοξενηθεί και η Google η οποία σχεδιάζει το δικό της hub κέντρων δεδομένων στην χώρα μας, το οποίο θα απαρτίζεται από 3 κέντρα δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της Digital Realty είναι να ολοκληρώσει το 4ο Data Center της το 2024, και έως τότε να έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες αδειοδότησης για το 5ο Κέντρο Δεδομένων, αυτό της Κρήτης. Γι αυτό μάλιστα δρομολογούνται ήδη οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.

Τα σχέδια βέβαια δεν σταματούν εκεί με την εταιρεία να σχεδιάζει ήδη νέες επενδύσεις στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την αγορά όμορου οικοπέδου, στο Κορωπί, δίπλα στο υφιστάμενο Campus, ώστε σε μπορούν να υποστηρίξουν την όποια ανάγκη επέκτασης προκύψει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης από το data center της Lamda Hellix: Είναι μόνο η αρχή, δεν έχουμε δει τίποτα

Μητσοτάκης για Data Center της Lamda Hellix: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του το Data Center Region της Microsoft

gazzetta
gazzetta reader insider insider