Στα σκαριά δράσεις επέκτασης και υποστήριξης του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά δράσεις επέκτασης και υποστήριξης του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών
Με 10 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ αναμένεται να αναβαθμιστεί το εν εξελίξει έργο ΣΥΖΕΞΙΣ ΙΙ, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των Φορέων του Ελληνικού Δημοσίου.

Την περαιτέρω αναβάθμιση του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω 10 δράσεων που εκσυγχρονίζουν το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το εμβληματικό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου έργο, συνολικού προϋπολογισμού 620 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι να αναβαθμίσουν το εν εξελίξει έργο «ΣΥΖΕΞΙΣ ΙΙ», προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό να εξυπηρετήσει τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των Φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, στην πορεία τους προς τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Ειδικότερα, μέσω του νέου έργου, συνολικού προϋπολογισμού 32.136.810,92 ευρώ, προβλέπεται να υποστηριχτεί η πιο αποτελεσματική υλοποίηση του «ΣΥΖΕΞΙΣ ΙΙ» αλλά και η τεχνολογική και λειτουργική αναβάθμιση των 34.000 περίπου Δημόσιων φορέων, που θα ενταχθούν στο δίκτυο. Για το σκοπό αυτό, η Κοινωνία της Πληροφορίας, ο εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δρομολογεί τα παρακάτω 10 υποέργα.

  • Αναβάθμιση διασυνδέσεων Δικτύου Δημόσιου Τομέα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Το αντικείμενό του εν λόγω υποέργου έχει προϋπολογισμό 5.515.520 ευρώ και αφορά

  1. την υλοποίηση & λειτουργία διασύνδεσης Υψηλής Χωρητικότητας ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ με DC Δικτύου Δημοσίου Τομέα στις εγκαταστάσεις Microsoft Ολλανδίας.
  2. καθώς και την υλοποίηση & λειτουργία διασύνδεσης Υψηλής Χωρητικότητας ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ με ΕΔΥΤΕ στα 10 Gb/s.

Όπως διευκρινίζεται μάλιστα είναι πλέον αναμενόμενο ότι η αρχική (2013-14) πρόβλεψη των ταχυτήτων των διασυνδέσεων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ (Internet feed, peerings, SIX I με SIX 2), που είχαν προβλεφθεί στη Σύμβαση του Υποέργου SIX-DC είναι πλέον ανεπαρκείς και αναμένεται να κορεστούν πολύ σύντομα και θα χρειαστούν υπηρεσίες μεγαλύτερης χωρητικότητας, καθώς περισσότεροι φορείς εντάσσονται στο ΣΥΖΙΙ.

  • Υπηρεσίες σύνδεσης/ αποσύνδεσης/ μετεγκατάστασης/ συγχώνευσης και αναβάθμισης φορέων

Στο πλαίσιο της δυναμικής λειτουργίας του Δημοσίου και με βάση την παροχή αναβαθμισμένων ταχυτήτων όπως 100/10Mbps και 200/20 Mbps κλπ, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί στο αρχικό έργο αφού τότε δεν παρέχονταν ως υπηρεσία, το δεύτερο υποέργο προϋπολογισμού 7.171.639,20 € προβλέπει νέες υπηρεσίες σύνδεσης/ αποσύνδεσης/ μετεγκατάστασης/ συγχώνευσης και αναβάθμισης φορέων.

  • Υποστήριξη / συντήρηση Μητρώου Φορέων του Δικτύου Δημόσιου Τομέα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ (Site Survey)

Το τρίτο έργο ύψους 897.760 ευρώ αφορά την υποστήριξη και συντήρηση του Μητρώου Φορέων του Δικτύου Δημόσιου Τομέα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

Ειδικότερα, προβλέπεται να αναπτυχθεί μια ενιαία εφαρμογή DataWareHouse η οποία θα συλλέγει, συγκεντρώνει, ταξινομεί, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί όλες τις πληροφορίες που αφορούν στην δικτυακή τηλεπικοινωνιακή πρόσβαση και υποδομή, στον εξοπλισμό, στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στις διαπιστώσεις αναγκών των χρηστών, στα σημεία παρουσίας (Points of Presence – PoPs) του Δημόσιου Τομέα.

Η συλλογή των δεδομένων θα πρέπει να είναι οργανωμένη κατάλληλα, ώστε να υποστηρίζει τις δικτυακές μελέτες και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων δικτύωσης και αναβάθμισης υποδομών, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, ανά κατηγορία αντικειμένων, με διάφορα χαρακτηριστικά (γεωγραφικά, οργανωτικά, διαστασιολόγησης, τεχνολογίας, κ.ά.).

Η συγκέντρωση αυτή, γίνεται σε πρώτη προσέγγιση με βάση το υλικό των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, και σε δεύτερη προσέγγιση, συμπληρωματικά, με επιτόπιες αυτοψίες για την καταγραφή επιπλέον στοιχείων. Οι αυτοψίες αυτές, όπου κριθεί σκόπιμο, θα μπορούν να καλύπτουν και την καταγραφή του περιβάλλοντος ασύρματης πρόσβασης χρηστών.

  • Ενέργειες Δημοσιότητας και προώθησης Δικτύου Δημόσιου Τομέα – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Παράλληλα, μέσω υποέργου ύψους 254.621 ευρώ, το υπουργείο δρομολογεί και ενέργειες Δημοσιότητας και προώθηση τους Δικτύου Δημόσιου Τομέα.

Αυτές αφορούν τόσο την οργάνωση και υλοποίηση ενός συνεκτικού και χρονικά κατανεμημένου προγράμματος επικοινωνίας για την προβολή του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και των ωφελειών του, όσο και δράσεις εμπέδωσης και εξοικείωσης των δημόσιων φορέων µε το αναμορφωμένο δίκτυο του δημόσιου τομέα και δράσεις δικτύωσης των φορέων του δημοσίου για παροχή καλύτερων υπηρεσιών με πιο αποδοτικό τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται να προωθηθούν δημόσιες δράσεις προς φορείς δημόσιας διοίκησης οι οποίες θα αφορούν στην

  • Διοργάνωση διαδικτυακών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
  • Προβολή του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ μέσω τρίτων συνεδρίων και εκδηλώσεων με πανελλαδική εμβέλεια και ενισχυμένη συμμετοχή του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα
  • Παραγωγή και διανομή διαφημιστικού/ενημερωτικού/προωθητικού υλικού (π.χ. αφίσες, φυλλάδια, USB sticks, CD/DVD, κ.ά.).
  • Οργάνωση και λειτουργία γραφείου ενημέρωσης (info-desk).
  • Παραγωγή βίντεο, φωτογραφιών, slides.
  • Δημιουργία δομής δεδομένων επαφών φορέων και αξιοποίησης της για τη μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email campaigns).
  • Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα αφορά τις ημερίδες ενημέρωσης.
  • Δημιουργία στοχευμένης ιστοσελίδας για τις ανάγκες προώθηση – επικοινωνίας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

Παράλληλα βέβαια σχεδιάζονται και Ψηφιακές Εκστρατείες Ενημέρωσης (Digital Campaigns) οι οποίες θα απευθύνονται τόσο στους φορείς της δημόσιας διοίκησης όσο και στους πολίτες.

Αυτές θα περιλαμβάνουν, δημοσιεύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αναρτήσεις ηλεκτρονικών διαφημιστικών καταχωρίσεων (banners) σε ιστοσελίδες που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, δελτία τύπου, συνεντεύξεις τύπου, άρθρα, αξιοποίηση των καταλλήλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τις αντίστοιχες προωθητικές ενέργειες.

  • Επόπτης Ασφάλειας και Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΑΠ) του Δικτύου Δημόσιου Τομέα – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Με στόχο την ασφάλεια στη διαχείριση πληροφοριών του Δικτύου δρομολογείται κι ένα ακόμα έργο ύψους 1.602.700 εκατ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνεται

  1. η «από-άκρη-σε-άκρη» διαμόρφωση και εφαρμογή μιας πολιτικής ασφάλειας για το υπό υλοποίηση δίκτυο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ».
  2. ο συνεχής έλεγχος της ασφάλειας του συνόλου των υποδομών και γενικά όλων των στοιχείων του δικτύου αυτού,
  3. η ολοκληρωμένη υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής και του Φορέα Λειτουργίας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, στη διαχείριση και στον έλεγχο της ασφάλειας του παραπάνω δικτύου, καθώς και
  4. καθώς και η διάθεση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα προσφερθεί ως υπηρεσία στην Αναθέτουσα Αρχή και μέσω αυτού θα καταστούν δυνατά η διαχείριση και ο έλεγχος της ασφάλειας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
  • Παρακολούθηση, ποιοτικός έλεγχος, υποστήριξη υλοποίησης και συνδρομή στην παραλαβή καλωδιακών συστημάτων του Δικτύου Δημόσιου Τομέα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

(π/υ: )
Δεδομένης της δομημένης καλωδίωσης του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ένα ακόμα υποέργο προϋπολογισμού 257.920 ευρώ, προβλέπει την παροχή ειδικών συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό την αποτελεσματική επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της ΚτΠ ΜΑΕ στα εν λόγω αντικείμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα προβλέπεται και η καταγραφή και τήρηση αρχείων μετρήσεων, πιστοποιήσεων και πληροφοριών που θα επιτρέψουν στην ΚτΠ ΜΑΕ και τους φορείς να έχουν πλήρη γνώση των καλωδιακών υποδομών και της κατάστασης ως ένα εργαλείο λήψης μελλοντικών αποφάσεων και εξοικονόμησης πόρων

  • Υποστήριξη και παρακολούθηση των φάσεων site survey και rollout του Σύζευξις ΙΙ

Καθώς δε το έργο προχωρά, κρίνεται απαραίτητη και η δημιουργία ενός εργαλείου, τύπου CRM, εξειδικευμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί και θα παρακολουθηθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η διαδικασία rollout του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Αναλυτικότερα, το αντικείμενο του υποέργου ύψους 703.830,20 ευρώ θα πρέπει να διασφαλίζει

  1. Τη βέλτιστη συλλογή δεδομένων από τα συνεργεία πεδίου των αναδόχων και η ενημέρωση του CRM, σε όλα τα απαραίτητα στάδια της διαδικασίας rollout, από το site survey μέχρι την τελική εγκατάσταση και power up του εξοπλισμού. Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα live testing του εξοπλισμού και της εγκατάστασης με κεντρικό αποθετήριο ευρημάτων (για διευκόλυνση της διαδικασίας παραλαβής).
  2. καθώς και την οριζόντια υποστήριξη και παρακολούθηση της διαδικασίας rollout του Σύζευξις ΙΙ μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και αποθετηρίου δεδομένων. Διαχείριση και επικαιροποίηση των απαραίτητων μητρώων, παρακολούθηση των διακριτών ροών εργασίας ανά κτήριο/φορέα, παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου, υποβοήθηση της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων και διοικητική πληροφόρηση.
  • Προμήθεια εξοπλισμού για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε επιλεγμένους Φορείς του Δικτύου Δημόσιου Τομέα – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Για την αδιάλειπτη λειτουργία του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, αναμένεται να διατεθούν 3.330.749,12 για την

  1. Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συσκευών UPS σε όλους τους Μικρούς – Μεσαίους – Μεγάλους Φορείς του Δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ καθώς και σε επιλεγμένους Ασύμμετρους Φορείς, για την προστασία του εξοπλισμού Πρόσβασης / ασφάλειας και τηλεφωνίας.
  2. Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συσκευών UPS σε επιλεγμένους Φορείς του Δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, για την προστασία του εξοπλισμού του στούντιο τηλεδιάσκεψης.
  3. Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συσκευών UPS σε επιλεγμένους Φορείς του Δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, για την προστασία του εξοπλισμού του στούντιο τηλεπαρουσίας.
  4. Υπηρεσίες συντήρησης των υποδομών αυτών κατά τη λειτουργία του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
  • Υπηρεσίες σχεδιασμού της επόμενης γενεάς του ΔΔΤ (ΔΔΤ Next Gen)

Περί τις 265.236 ευρώ αναμένεται να διατεθούν και για την μετεξέλιξης του ΔΔΤ. Συγκεκριμένα ένα ακόμα υποέργο που εντάσσεται στις δράσεις εκσυγχρονισμού του ΔΔΤ προβλέπει την δημιουργία υπηρεσιών που θα αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάστασης του Δικτύου Δημόσιου Τομέα, υπηρεσίες σχεδιασμού νέων υπηρεσιών καθώς και υπηρεσίες σχεδιασμού των νέων υποδομών.

Σημειώνεται ότι σημαντικό τμήμα του έργου θα είναι η αποτύπωση της αρχιτεκτονικής του νέου δικτύου καθώς και το επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του ΔΔΤ.

  • Αναβάθμιση των υποδομών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Τέλος, με προϋπολογισμό άνω των 12 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να αναβαθμιστούν και οι υποδομές πρόσβασης / ασφάλειας που θα εγκατασταθούν στους φορείς του ΠΣΔ.

Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί μέσω της προμήθειας μιας συσκευής πρόσβασης – ασφάλειας, από την οποία το ΠΣΔ θα είναι πλέον σε θέση να διαχειρίζεται μόνο του τις υπηρεσίες που παρέχει (και για τις οποίες είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας) στη σχολική κοινότητα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη διαστασιολόγηση που έχει πραγματοποιηθεί από την ΚτΠ ΜΑΕ, οι συνολικοί φορείς του ΠΣΔ ανέρχονται σε 13.762, από τους οποίους 1 είναι κατηγορίας μεσαίος, 4 μικρής και οι υπόλοιποι ασύμμετροι.

Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αποτελεί το «έργο πυρήνα» για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημόσιου Τομέα (ΔΔΤ) και αφορά στη δημιουργία ενός ενιαίου Δικτύου διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου Τομέα με κύριο αντικείμενο την παροχή ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη, παρέχοντας έτσι κάλυψη σε 34.000 περίπου σημεία παρουσίας που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου.

Οι βασικοί στόχοι του είναι η κάλυψη των αναγκών τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης των δημόσιων φορέων (περίπου 34.000 κτίρια), η αναβάθμιση της ευρυζωνικότητας των φορέων με αξιοποίηση οπτικής πρόσβασης και τεχνολογιών ADSL και VDSL, η αναβάθμιση των υφιστάμενων κεντρικών υπηρεσιών του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ, με έμφαση στην ασφάλεια, την τηλεδιάσκεψη, την τηλεσυνεργασία και την αξιοποίηση κινητών (mobile) τεχνολογιών από τους χρήστες.

Τεχνολογικά, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ θα αντικαταστήσει τον τηλεπικοινωνιακό δικτυακό εξοπλισμό στο σύνολο του Δημοσίου, πάνω από τον οποίο θα «περάσουν» οι αναβαθμισμένες ταχύτητες (έως και 1Gbps) που θα εξυπηρετούν τους φορείς. Επιπλέον, θα καλύψει τις τηλεφωνικές ανάγκες του Δημόσιου Τομέα, σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με δωρεάν κλήσεις μεταξύ φορέων του Δικτύου προσφέροντας, παράλληλα, και ένα πλήθος προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών στους Δημόσιους λειτουργούς με μεγάλη ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό το έργο θα αξιοποιήσει 68 Μητροπολιτικά Ευρυζωνικά Δίκτυα Οπτικών Ινών (MAN) και μέσα από τη συνάθροιση της ζήτησης για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα θα πετύχει καλύτερη αξιοποίηση και τη δραστική μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

WIND: Μειοδότης τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αξίας 42 εκατ. ευρώ

Ξεκινά η υλοποίηση των έξι υποέργων Υποδομών ICT του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Προχωρά το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ - Ολοκληρώθηκαν οι δημοπρασίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider