Χρίστος Δήμας: Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι μοχλός ανάπτυξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρίστος Δήμας: Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι μοχλός ανάπτυξης
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ για την «Χρηματοδότηση Δομών & Δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ», μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας. 

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ για την «Χρηματοδότηση Δομών & Δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ», μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας.

Ο κ. Δήμας παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις και τα εργαλεία που έχει προωθήσει η Πολιτεία για την ενίσχυση της έρευνας και τόνισε χαρακτηριστικά πως: «τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της καινοτομίας στους Επιστημονικούς Φορείς, και εργαλείο διασύνδεσης των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων με την Οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τη Κοινωνία γενικότερα.» Ο Υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως το νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ που υποστηρίζει τις δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας και την σύσταση τεχνοβλαστών (spin off).

Το ΕΚΠΑ έχει ιδρύσει και λειτουργεί το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης», για την υποστήριξη των μελών της Επιστημονικής Κοινότητας σε θέματα διαχείρισης διανοητικής ιδιοκτησίας, μεταφοράς τεχνολογίας, και διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με ερευνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδυσεων, ΕΠΑνΕΚ, έρχεται να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και να της δώσει νέα ώθηση με την χρηματοδότηση δράσεων που υποστηρίζουν τον πυρήνα της μεταφοράς τεχνολογίας. Παράλληλα, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου Αρχιμήδης, θα «μεταφέρει» τεχνογνωσία και εμπειρία, και θα υποστηρίξει στα πρώτα της βήματα τη μεταφορά τεχνολογίας σε τρία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα: (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών), δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων με ισχυρή διεπιστημονικότητα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, ο Ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Νανόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Μυλωνάς, ο Προέδρος του ΙΙΒΕΑΑ κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΠΑ.ΠΕΙ., Καθηγητής κ. Γρηγόριος Χονδροκούκης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Χ. Π., Καθηγητής κ. Χρίστος Χαλκιάς, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου, Καθηγητής κ. Νικόλαος Βούλγαρης, ο Υπεύθυνος Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, Κέντρο Αρχιμήδης ΕΚΠΑ, Δρ. Γιάννης Δημητρακόπουλος, η Δρ. Όλγα Τζωρτζάτου, Δικηγόρος, Επικεφαλής Επιτροπής για τη Διανοητική Ιδιοκτησία, ΙΙΒΕΑΑ, ο Δρ Σωτήρης Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τουριστικών Σπουδών ΠΑ.ΠΕΙ και η Δρ. Κλεοπάτρα Μπαρδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χ.Π.

Δήλωση Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστου Δήμα:

«Στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να συνδέσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την έρευνα που παράγεται στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας με την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υλοποιούμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αυτόν τον σκοπό. Η δράση για την στήριξη και ωρίμανση των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας αποσκοπεί στο να πετύχουμε αυτόν ακριβώς τον στόχο.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider