SpaceX: Γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε 40 δορυφόρους Starlink

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SpaceX: Γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε 40 δορυφόρους Starlink
Η SpaceX έχασε 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Η SpaceX έχασε 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ εκτόξευσε τους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στις 3 Φεβρουαρίου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, αλλά το 80% από αυτούς αναμένεται τώρα να καταστραφούν αντί να φτάσουν στην προβλεπόμενη τροχιά.

«Δυστυχώς, οι δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη επηρεάστηκαν σημαντικά από μια γεωμαγνητική καταιγίδα την Παρασκευή», ανέφερε η SpaceX σε ανακοίνωση της. «Αυτές οι καταιγίδες προκαλούν την θέρμανση της ατμόσφαιρας και την αύξηση της ατμοσφαιρικής πυκνότητας στα χαμηλά υψόμετρα πτήσης μας».

Η ταχύτητα και η σφοδρότητα της καταιγίδας οδήγησαν σε «ατμοσφαιρική αντίσταση» που ήταν έως και 50% υψηλότερη από ό,τι κατά τις προηγούμενες εκτοξεύσεις, είπε.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι το αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ηλιακού ανέμου – ενός ρεύματος φορτισμένων σωματιδίων από τον ήλιο – και του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Αν και οι δορυφόροι έλαβαν εντολή να «καλυφθούν από την καταιγίδα» απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τους ελιγμούς που απαιτούνται για να φτάσουν στην απαιτούμενη τροχιά.

«Έως και 40 από τους δορυφόρους θα εισέλθουν ξανά ή θα έχουν ήδη εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης», ανέφερε η εταιρεία. «Οι δορυφόροι που εκτοξεύονται ενέχουν μηδενικό κίνδυνο σύγκρουσης με άλλους δορυφόρους».

Οι δορυφόροι Starlink έχουν σχεδιαστεί για να αποσυντίθενται κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, είπε η εταιρεία, «που σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται τροχιακά συντρίμμια και κανένα δορυφορικό τμήμα δεν προσκρούει στο έδαφος».

Η SpaceX έχει ήδη εκτοξεύσει 2.000 δορυφόρους Starlink και έχει άδεια από τις αρχές των ΗΠΑ να στείλει 12.000 συνολικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider