Ορατή για τους ψηφιακούς νομάδες γίνεται σταδιακά η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορατή για τους ψηφιακούς νομάδες γίνεται σταδιακά η Ελλάδα
Ποιότητα ζωής, ασφάλεια και περιβάλλον τα assets της χώρας για τους ψηφιακού νομάδες

Θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των κατάλληλων πόλεων για τους digital nomads ανεβαίνει η Ελλάδα η οποία εμπεριέχεται πλέον στον χάρτη των προτιμητέων προορισμών. Συγκεκριμένα για την τρέχουσα χρονιά και βάσει της έρευνας HSBC Expat Explorer 2021 η χώρα μας βρίσκεται στην 34η θέση των 100 χωρών που πλανήτη που διεκδικούν τον τίτλο του ελκυστικού προορισμού για ψηφιακούς νομάδες.

Ειδικότερα, από τις 100 χώρες, που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της 14ης έρευνας «HSBC Expat Explorer 2021», οι 46 πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης τους στη λίστα με τους πιο ελκυστικούς προορισμούς.

Μάλιστα η χώρα μας καταλαμβάνει την 19η θέση παγκοσμίως όταν η κατάταξη γίνεται με κριτήρια, όπως η ποιότητα ζωής. Για την ακρίβεια 7 στα 10 στελέχη τα οποία ζουν κι εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους, από τα 20.000 που συμμετείχαν στην έρευνα, κρίνουν ότι στην Ελλάδα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τη χώρα τους.

Αντίστοιχα, η χώρα μας επιτυγχάνει καλές επιδόσεις όσον αφορά το αίσθημα ασφάλειας (57% σε σύγκριση με το 49% παγκοσμίως) και ως προς το περιβάλλον που προσφέρει (57% έναντι 41% παγκοσμίως). Παρότι οι μεσογειακές χώρες αξιολογούνται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για να μετακομίσει κάποιος εάν επιθυμεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του - η Ισπανία για παράδειγμα κατατάσσεται πρώτη ενώ ακολουθούν η Κύπρος και η Πορτογαλία - η χώρα μας συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό στη συγκεκριμένη ερώτηση, το οποίο φτάνει το 40% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι στο 35%.

Μπορεί η καλή ποιότητα ζωής να αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια βάσει του οποίου επιλέγουν τη χώρα από την οποία θα εργαστούν οι digital nomads, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό, με την τοπική κοινωνία και κουλτούρα να παίζουν εξίσου βασικό ρόλο. Σε γενικές γραμμές, αποδεικνύεται ότι προτεραιότητά των ψηφιακών νομάδων αποτελεί πλέον η προσωπική ζωή σε σύγκριση με τους πιο παραδοσιακούς λόγους για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να μετακομίσει για να εργαστεί σε άλλη χώρα.

Σε κριτήριο επιλογής αναμένεται μάλιστα να εξελιχθεί και η ειδική βίζα εισόδου και παραμονής που ψηφίστηκε προ μηνών. Να θυμίσουμε ότι η Digital Nomads Visa που έχει ως στόχο την προσέλκυση εργαζομένων αυτής της κατηγορίας δίνει δυνατότητα εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών, έχει διάρκεια 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης υπό προϋποθέσεις και χορηγείται υπό συγκεκριμένους όρους και εισοδηματικά κριτήρια.

Η χρυσή δεκάδα

Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κριτηρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο για την προτεραιοποίηση των χωρών στη σκέψη των ψηφιακών νομάδων, στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για το 2021 βρίσκεται η Ελβετία. Ακολουθεί η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ενώ η πεντάδα κλείνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το αγγλο-νορμανδικό νησί Γκέρνσεϊ.

Η νήσος Τζέρσεϋ - στο δυτικό άκρο της θάλασσας της Μάγχης, 12 ναυτικά μίλια από τις γαλλικές ακτές - καταλαμβάνει την 6η θέση της ίδιας λίστας, ενώ η Νήσος του Μαν στην ιρλανδική θάλασσα βρίσκεται στην 7η. Ακολουθούν Μπαχρέιν, Σιγκαπούρη και Κατάρ, τα οποία και συμπληρώνουν την χρυσή δεκάδα των πιο αγαπητών χωρών των digital nomads για το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακοί νομάδες και τηλεργασία: Το εμβόλιο της επαρχιακής Ελλάδας

To μάτι στους ψηφιακούς νομάδες κλείνει η Ελλάδα - Ήρθε η Digital Nomads Visa

Ένα βήμα πιο κοντά στους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα - Έρχεται η digital nomads visa

gazzetta
gazzetta reader insider insider