Τεχνολογία
23-07-2021 | 21:53

ΕΕ: «Κοντά» στην τεχνολογία - Σκοπεύει να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο Σαν Φρανσίσκο

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΕ: «Κοντά» στην τεχνολογία - Σκοπεύει να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο Σαν Φρανσίσκο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην αυξανόμενη ισχύ εταιρειών του διαδικτύου όπως η Google και το Facebook.

Αυτό προκύπτει από ένα εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), το οποίο επικαλείται η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας έχουν γίνει ισχυροί παράγοντες, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, κάτι που σπάνια συνέβη στο παρελθόν. Ένας τεκμηριωμένος διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με τον ρόλο και την ευθύνη του είναι σημαντικό μέρος της εξωτερικής ψηφιακής πολιτικής. Ως εκ τούτου, η ΕΕ σκοπεύει ν' ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο Σαν Φρανσίσκο», γράφουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε σχετικά τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

«Η ΕΕ θέλει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη γεωπολιτική των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Η ΕΕ ανησυχεί για το πώς τα αυταρχικά συστήματα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλεία κοινωνικής παρακολούθησης και καταστολής», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο της ΕΥΕΔ , το οποίο δεν αποφεύγει να κατονομάσει την Κίνα: «Η Κίνα έχει κάνει την τεχνολογία βασικό στοιχείο στην επιδίωξή της να αποκτήσει παγκόσμια επιρροή».

Το εν λόγω εσωτερικό έγγραφο καλεί επίσης την ΕΕ να αντιταχθεί σε αυτό και να σφυρηλατήσει διεθνείς συμμαχίες: «Στρατηγικός στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση και η ανάπτυξη της παγκόσμιας υποστήριξης για το όραμα της ανθρωποκεντρικής ψηφιοποίησης με ισχυρά πρότυπα και κανόνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.