Εμβόλια κατά του κορονοϊού πωλούνται στο Darknet έως και 1.200 δολάρια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλια κατά του κορονοϊού πωλούνται στο Darknet έως και 1.200 δολάρια
Οι «υπόγειοι» πωλητές έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συναλλαγές ήδη, ωστόσο ανακριβές παραμένει το τι ακριβώς αγοράζουν οι χρήστες του Darknet.

Την ώρα που ο πλανήτης υποβάλλεται σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες εκστρατείες εμβολιασμού στην ιστορία του, η «μαύρη αγορά» των εμβολίων δείχνει να ανθεί, με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού να πωλούνται ακόμα στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (Darknet) έναντι έως και 1.200 δολαρίων.

Αυτό αποδεικνύει τουλάχιστον πρόσφατη έρευνα της Kaspersky κατά την οποία εξετάστηκαν 15 διαφορετικές αγορές στο Darknet και βρέθηκαν διαφημίσεις για τρία σημαντικά εμβόλια κατά της COVID19: αυτά των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna.

Κατά την ίδια έρευνα μάλιστα εντοπίστηκαν και πωλητές που διαφήμιζαν μη εγκεκριμένα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Η πλειονότητα των πωλητών προέχεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές ανά δόση κυμαίνονταν από $250 έως $1.200, με μέσο κόστος περίπου τα $500.

Η επικοινωνία για την προμήθεια των εμβολίων στην μαύρη αγορά πραγματοποιείται μέσω εφαρμογών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων όπως το Wickr και το Telegram, ενώ οι πληρωμές ζητούνται με τη μορφή κρυπτονομισμάτων, κυρίως bitcoin, ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Η πλειονότητα αυτών των «υπόγειων» πωλητών έχουν πραγματοποιήσει 100-500 συναλλαγές ήδη ωστόσο το τι ακριβώς αγοράζουν οι χρήστες του Darknet παραμένει ασαφές.

Με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους ειδικούς της Kaspersky, είναι αδύνατο να πούμε πόσες από τις δόσεις εμβολίων που διαφημίζονται στο διαδίκτυο είναι πραγματικές δόσεις (πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν βρεθεί με υπολείμματα δόσεων) και πόσες διαφημίσεις είναι απάτη.

«Μπορούμε να βρείτε σχεδόν τα πάντα στο Darknet, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πωλητές εκεί θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν από την εκστρατεία εμβολιασμού. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, υπήρξε μια ολόκληρη σειρά από απάτες που εκμεταλλεύονταν την πανδημία του κορονοϊού και πολλές από αυτές ήταν επιτυχείς. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο υπάρχουν άνθρωποι που πωλούν δόσεις εμβολίων, αλλά πωλούν επίσης αρχεία εμβολιασμού - κομμάτια χαρτιού που μπορούν να σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε ελεύθερα. Είναι σημαντικό για τους χρήστες να είναι προσεκτικοί με οποιαδήποτε "συμφωνία" που σχετίζεται με την πανδημία και, φυσικά, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αγοράσετε ένα εμβόλιο από το Darknet», σχολιάζει ο Dmitry Galov, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Για να παραμείνετε ασφαλείς από τους απατεώνες στις εποχές της COVID, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

  • Μην αγοράζετε ποτέ προϊόντα — συμπεριλαμβανομένων των δόσεων εμβολίου — στο Darknet.
  • Αν δείτε μια διαφήμιση για κάτι που σχετίζεται με την COVID, ανατρέξτε προσεκτικά στις διευθύνσεις URL των ιστότοπων που επισκέπτεστε.
  • Εάν έστω κι ένα γράμμα φαίνεται πως δεν είναι σωστό ή εάν το συνηθισμένο .com έχει αντικατασταθεί με .com.tk ή κάτι παρόμοιο, το ένστικτο σας θα πρέπει να σας πει ότι πρόκειται για phishing.
  • Μην δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες σε έναν τέτοιο ιστότοπο.
  • Δώστε προσοχή στη γραμματική και τη διάταξη τόσο στους ιστότοπους που επισκέπτεστε όσο και στα email που λαμβάνετε. Αν κάτι μοιάζει με phishing, τότε πιθανότατα είναι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider