Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας
«Τις 10.000 ευρώ ξεπερνά το συνολικό ποσό των επιδομάτων γέννας, κυοφορίας, λοχείας και μητρότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

«Τις 10.000 ευρώ ξεπερνά το συνολικό ποσό των επιδομάτων γέννας, κυοφορίας, λοχείας και μητρότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM 90.1. Όπως είπε, η πολιτική της κυβέρνησης επιδιώκει τη συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, ώστε να βοηθηθούν τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό παιδιών που επιθυμούν, αλλά και να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη τετραετία, αυξήσαμε τη χρονική διάρκεια της παροχής του επιδόματος μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, από έξι σε εννέα μήνες. Στους μήνες αυτούς παρέχεται σε κάθε γυναίκα αυτής της κατηγορίας ο κατώτατος μισθός. Τώρα, επεκτείναμε την παροχή του επιδόματος σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου.

Σε ερώτηση ακροατή, γιατί κόπηκαν οι συντάξεις στις μητέρες με ανήλικα, ο υφυπουργός Εργασίας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, διαψεύδοντας τέτοιου είδους περικοπές. Όπως συγκεκριμένα σημείωσε, «καμία τέτοια περικοπή δεν έχει γίνει. Αν μιλάμε για προηγούμενα χρόνια και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε γυναίκες με ανήλικα, σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα ήταν μάλλον η εξαίρεση σε όλο τον κόσμο και το μέτρο ουσιαστικά, κάθε άλλο παρά βοηθούσε στην εξέλιξη των γυναικών σε υψηλές επαγγελματικές βαθμίδες».

Αναφορικά με το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και τον λόγο που τέθηκε ηλικιακό όριο εγγραφής, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, των εργοδοτών και των κεφαλαίων, τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση. Παράλληλα, «τρέχει» αυτή τη στιγμή η καμπάνια του ταμείου για άτομα τα οποία ήταν κάτω των 35 ετών, όταν ιδρύθηκε το ΤΕΚΑ, και τα οποία είναι τώρα στον ΕΦΚΑ και επιθυμούν να μεταφερθούν σε αυτό.

«Ο λόγος που τέθηκε το ηλικιακό όριο είναι, γιατί οι αποδόσεις των κεφαλοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι πολύ καλύτερες από αυτές των διανεμητικών, αλλά έχουν και μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αυτό που δεν θέλαμε, ήταν να θέσουμε το ηλικιακό όριο σε τέτοιο ύψος, που σειρά οικονομικών κρίσεων να οδηγούσε σε χαμηλές αποδόσεις, και το Δημόσιο να έπρεπε να καταβάλει την προβλεπόμενη εγγύηση» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι κατηγορητικά δεν τίθεται θέμα επέκτασης ή γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας και αποσαφήνισε ότι το μέτρο αυτό αφορά ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως συνεχούς ροής, οι οποίες σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να έχουν σε συγκεκριμένες περιόδους μεγαλύτερη ανάγκη για απασχόληση και μίας έκτης ημέρας την εβδομάδα και, φυσικά, θα ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή του μέτρου.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας σχολίασε και τις αλλαγές που επέρχονται στην αγορά εργασίας λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, επισημαίνοντας ότι λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) υλοποιεί πάρα πολλά προγράμματα και διατίθενται πόροι μέσω του ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης, για κατάρτιση ή επανακατάρτιση εργαζομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις Μαΐου: Ποιοι θα πληρωθούν νωρίτερα και πόσοι θα λάβουν αναδρομικά έως 15.000 ευρώ

Μιχαηλίδου: Ανοίγουμε την πρόσκληση για 700 γιατρούς στα ΚΕ.Π.Α.

Ξεκινούν αύριο οι πληρωμές των συντάξεων Μαΐου - Ποιοι θα δουν και αναδρομικά στους λογαριασμούς τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider