KPMG: Ποιες αποδοχές και παροχές προσφέρουν οι εταιρείες για να κρατήσουν τα στελέχη τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
KPMG: Ποιες αποδοχές και παροχές προσφέρουν οι εταιρείες για να κρατήσουν τα στελέχη τους
Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης στους υπαλλήλους το περασμένο έτος, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11,6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών τους

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (92%) έδωσαν αυξήσεις μισθών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG. Μάλιστα το ποσοστό της αύξησης που δόθηκε κυμαίνεται στο 4% κατά μέσο όρο.

Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης στους υπαλλήλους το περασμένο έτος, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11,6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών τους.

Σε ότι αφορά στο σκέλος των παροχών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, οι περισσότερες (το 60%) διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83% των επιχειρήσεων να παρέχει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά προγράμματα στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την πρόσληψή τους.

Εξάλλου το 93% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και το 88% ασφάλεια ζωής.

Τέλος, πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική, δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών και παροχών τους (για παράδειγμα αλλαγές στο πλαίσιο μεταβλητών αποδοχών των στελεχών τους, πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ίσων αμοιβών κ.α.).

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της αγοράς (λιανεμπορίου, καταναλωτικών προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, ασφαλιστικού, φαρμακευτικού και τραπεζικού τομέα), παρέχοντας στοιχεία για πάνω από 160 μοναδιαίες θέσεις, από 50.000 κατόχους θέσεων εργασίας.

«Το 2023 ήταν μια ακόμη χρονιά, όπου τα θέματα αποδοχών και παροχών προβλημάτισαν έντονα τις επιχειρήσεις. Οι αυξήσεις στις σταθερές αποδοχές δεν φάνηκε να αποτελούν τη λύση στο αυξανόμενο κόστος ζωής, παρατηρήσαμε δε τις εταιρείες να στρέφονται ακόμα πιο έντονα στις μεταβλητές αποδοχές καθώς και στις παροχές ως εργαλεία «διακράτησης» και ενίσχυσης της δέσμευσης των εργαζομένων» δήλωσε η Γεωργία Καλεμίδου, Director, Advisory, KPMG στην Ελλάδα.

«Μέσα από την έρευνα του 2024 σκοπεύουμε να εστιάσουμε στην «επόμενη ημέρα». Πιο συγκεκριμένα, στα θέματα αποδοχών και παροχών, στη διερεύνηση τρόπων μέσα από τους οποίους οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη «ταλέντου», θα υποστηρίξουν τους εργαζόμενούς τους, ώστε να
διαχειριστούν το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και απαιτήσεις των διαφορετικών γενεών εργαζομένων, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι εταιρείες θα προβούν σε δομικές αλλαγές, όπως τον ανασχεδιασμό της στρατηγικής αμοιβών και παροχών, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης αμοιβών στα συστήματα αποδοχών και παροχών, την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των αμοιβών και σαφώς, την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της ολοκληρωμένης πληροφόρησης γύρω από τα θέματα ανταμοιβών» ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνονται οι εταιρείες που συνδέουν τις αμοιβές των στελεχών τους με το ESG

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί παραπάνω από τον πληθωρισμό

ΓΣΕΕ: Ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων -Οι αυξήσεις στα ύψη, οι μισθοί στα τάρταρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider