ΕΣΠΑ: Όλες οι δράσεις κατάρτισης, απασχόλησης και επαγγελματικής εμπειρίας που θα «τρέξουν» έως και τον Ιούνιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Όλες οι δράσεις κατάρτισης, απασχόλησης και επαγγελματικής εμπειρίας που θα «τρέξουν» έως και τον Ιούνιο
Την προκήρυξη πλήθους δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης για νέους, ανέργους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» του ΕΣΠΑ.

Την προκήρυξη πλήθους δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης για νέους, ανέργους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» του ΕΣΠΑ.

Το Πρόγραμμα υποστηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα όπου εντοπίζονται αυξημένες ανάγκες, υπηρετώντας τις εθνικές στρατηγικές και προτεραιότητες στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικών πεδίων, καθώς και των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Στόχος του είναι να συνεισφέρει καθοριστικά τα επόμενα χρόνια στη μείωση της ανεργίας και κυρίως των νέων, γυναικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων.

Το Πρόγραμμα δίνει έμφαση σε δράσεις ειδικά για τους νέους έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, με προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο (Απρίλιος - Ιούνιος 2024) έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω προκηρύξεις επιμέρους δράσεων:

- Ενδυνάμωση και προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλεγγύας Οικονομίας (ΚΑΛΟ): Προϋπολογισμός 5.000.000 €

- Οριζόντιες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Δημογραφικής Πολιτικής: Προϋπολογισμός 1.200.000 €

- Καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της αστεγίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων: Προϋπολογισμός 800.000 €

- Δράσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους άνω των 30 ετών: Προϋπολογισμός 300.000.000 €

- Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων για προώθηση στην Απασχόληση (Νέες θέσεις εργασίας, Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, μικροχρηματοδότηση) για ανέργους άνω των 30 ετών: Προϋπολογισμός 410.000.000 €

- Δράσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης δημοσίων φορέων: Προϋπολογισμός 170.000.000 €

- Δράσεις Κρατικών ενισχύσεων για προώθηση στην Απασχόληση (Νέες θέσεις εργασίας, Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες) για ανέργους 18-29 ετών: Προϋπολογισμός 100.000.000 €.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις περισσότερες δράσεις κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας θα «τρέξει» η ΔΥΠΑ, ξεκινώντας εντός του Απριλίου με τη δράση που θα αφορά 25.000 ανέργους και εργαζομένους σε πανεπιστήμια, με αντικείμενο τις πράσινες δεξιότητες.

Τον Μάιο, θα ακολουθήσει η κατάρτιση 10.000 ανέργων και εργαζομένων, με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI training), καθώς και η κατάρτιση 1.000 ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες (advance digital skills), ενώ, μετά το τέλος της κατάρτισης, προβλέπεται η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας.

Τον Ιούνιο θα ανοίξουν προγράμματα κατάρτισης 30.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (digital and green certificates) και από τον Σεπτέμβριο θα υλοποιηθούν δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών για 10.000 ανέργους, αλλά και προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Ολιγοήμερη παράταση στις αιτήσεις για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Μπαράζ υποβολών πριν την εκπνοή (upd)

ΕΣΠΑ: Τέλος χρόνου για 2+3 δράσεις που δίνουν 650 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Έτοιμο τον Μάιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό - Ανακοινώσεις από Χατζηδάκη - Ζαχαράκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider