Κατώτατος μισθός: Στις 27 Μαρτίου η ανακοίνωση της αύξησης από τον πρωθυπουργό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Στις 27 Μαρτίου η ανακοίνωση της αύξησης από τον πρωθυπουργό
Παρότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε γνωστοποιήσει πως η εξαγγελία θα γίνει αυτή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, εντούτοις το ταξίδι του στις Βρυξέλλες μεταθέτει το υπουργικό για πέντε ημέρες αργότερα

Στο υπουργικό συμβούλιο της 27ης Μαρτίου θα ανακοινωθεί τελικά η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου για 550.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Παρότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε γνωστοποιήσει πως η εξαγγελία θα γίνει αυτή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, εντούτοις το ταξίδι του στις Βρυξέλλες μεταθέτει το υπουργικό για πέντε ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, η αύξηση που θα ανακοινωθεί θα είναι της τάξης των 50 ευρώ περίπου, γεγονός που σημαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» πάνω από τα 820 ευρώ, από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, οι προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων «απείχαν» κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν λελογισμένες αυξήσεις πέριξ του 4-5%, ενώ στον αντίποδα η ΓΣΕΕ εισηγήθηκε αύξηση 16,4% (128 ευρώ) και διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ.

Οι εργοδότες επιμένουν ότι η αύξηση θα πρέπει να κινηθεί χαμηλά με γνώμονα το ύψος του πληθωρισμού του 2023, που ήταν γύρω στο 3,5% και να συνδυαστεί με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Το ΚΕΠΕ στην έκθεσή του, πρότεινε μια «λογική αύξηση», που να μην απέχει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023 ( 3.5%).

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του κατώτατου επηρεάζει 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Το επίδομα ανεργίας με κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ, θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι τώρα.

Σημαντική θα είναι η αύξηση για όσους έχουν ήδη συμπληρωμένες τριετίες ή συμπληρώνουν νέα τριετία μέσα στο 2024. Με τον κατώτατο στα 830 ευρώ, το επίδομα τριετιών αυξάνεται στα 83 ευρώ για την 1η τριετία (προσαύξηση 10%), κατά 166 ευρώ για την 2η τριετία (προσαύξηση 20%), ενώ με 3 τριετίες η προσαύξηση ανεβαίνει στα 249 ευρώ και οι αποδοχές στα 1.079 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Με τη νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το 8

Τσακλόγλου: Το 8 θα είναι το πρώτο νούμερο του νέου κατώτατου μισθού

Χατζηδάκης: Σίγουρα με το «8» μπροστά η αύξηση του κατώτατου μισθού

gazzetta
gazzetta reader insider insider