Μιχαηλίδου: Πάνω από 800 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιχαηλίδου: Πάνω από 800 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός
Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και από 1ης Απριλίου θα ισχύει ο νέος αυξημένος μισθός. 

Πάνω από 800 ευρώ θα διαμορφώνεται ο μεικτός κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σημείωσε ότι μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και από 1ης Απριλίου θα ισχύει ο νέος αυξημένος μισθός.

«Εμάς μας νοιάζει να μπορέσουμε να αυξήσουμε το εισόδημα του νοικοκυριού. Από το 2019 αυξήσαμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό και ορίσαμε τις συνθήκες ώστε να ανέβει ο μέσος μισθός στην αγορά, κάτι που δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση. Υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις που μένουν εκτός από τέτοιες ρυθμίσεις. Για κάθε αύξηση μιας μονάδας του κατώτατου μισθού έχουμε μια αύξηση της τάξης του 0,4% στο σύνολο των μισθών στην χώρα μας», είπε η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τη δυσκολία επιχειρήσεων να βρουν προσωπικό, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «έχουμε το πρόβλημα εργοδοτών ότι δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια και μάλιστα εξειδικευμένα εργατικά χέρια, με την ανεργία στο 8,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, την περασμένη εβδομάδα. Εκεί είναι που και ο Πρωθυπουργός βγαίνει και λέει στους εργοδότες ότι θα πρέπει να δώσουν καλύτερους μισθούς για να βρουν το προσωπικό που θέλουν».

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την προσπάθεια να αποκαλυφθούν όσοι εργάζονται «μαύρα και αδήλωτα», μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης τους συγκριτικά με όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως «υπολογίζουμε σε 100.000 τους συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 δηλώνουν ότι εργάζονται. Από τις 09:00 της Δευτέρας που άνοιξε η πλατφόρμα, με μια εύκολη διαδικασία με 3 σελίδες, συνολικά μέχρι τώρα 5.300 συνταξιούχοι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία καταγραφής».

Σε ότι αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, επεσήμανε ότι «ένας εργαζόμενος με καλό μισθό, 20 χρόνια δουλειάς και υψηλές εισφορές υπέρ της ΔΥΠΑ και ένας εργαζόμενος με δύο έτη δουλειάς με τον κατώτατο μισθό, αν βγουν σήμερα στην ανεργία θα πάρουν το ίδιο επίδομα. Όμως, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και των εισφορών από τον ασφαλιστικό βίο του δικαιούχου, αυτό θα αλλάξουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Κασσελάκης παρουσίασε το νέο Think Tank ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount

Premia: Αύξηση εσόδων και μείωση κερδών το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider