Κατώτατος μισθός: Συγκρατημένες αυξήσεις με κριτήριο τον πληθωρισμό προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Συγκρατημένες αυξήσεις με κριτήριο τον πληθωρισμό προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς
Η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ προτείνουν λελογισμένη αύξηση που να μην επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις

Συγκρατημένη αύξηση στον κατώτατο μισθό στα όρια του πληθωρισμού του 2023 (3,5%) προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστημονικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση για το νέο ύψος του.

Μακριά από την πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση περίπου 16,5% (δηλαδή 128 ευρώ) και διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ, αλλά και από τις δηλώσεις Χατζηδάκη που επισήμανε πως ο νέος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ προτείνουν λελογισμένη αύξηση που να μην επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, επισημαίνει στο υπόμνημά του πως «η όποια αύξηση θα πρέπει να είναι λελογισμένη, καθώς το 2024 προβλέπεται να είναι έτος χαμηλής ανάπτυξης, ενώ το ενδεχόμενο οι αυξημένοι μισθοί να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών δεν πρέπει να υποτιμάται».

Το ΚΕΠΕ αναφέρει πως οι όποιες αυξήσεις με κριτήριο τον πληθωρισμό δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικές, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροφοδότηση του πληθωρισμού και σε ένα σπιράλ αύξησης μεταξύ μισθών και πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της πρότεινε η αύξηση να κινηθεί στην περιοχή του 4%, καθώς όπως δήλωσε πρόσφατα ο Διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, «οι μισθολογικές αυξήσεις θα πρέπει να συνεκτιμούν τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα μεσοπρόθεσμα, καθώς και τη συγκυρία υψηλής αβεβαιότητας, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τελικά μειώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων».

Τέλος το ΙΟΒΕ υποστηρίζει στην έκθεσή του πως ο κατώτατος μισθός βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να κατέχει τη 14η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τον μέσο μισθό που καταγράφει συστηματική υποχώρηση την περίοδο 2010-2022, με αποτέλεσμα να παραμένει σε πραγματικούς όρους 18% χαμηλότερος από το 2000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο στον μέσο μισθό τα τελευταία χρόνια.

Πάντως οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως φέτος θα δοθεί αύξηση πλησίον των 40 έως 45 ευρώ, διαμορφώνοντας τα κατώτατα όρια των αμοιβών στα 820 έως 830 ευρώ μηνιαίως και το καθαρό ποσό στα 707 ευρώ (από 667 ευρώ σήμερα).

Tο επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή για το τελικό ποσοστό της αύξησης που θα ανακοινωθεί στις 22 Μαρτίου και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου «κλειδώνει» μεταξύ 6% και 6,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ από 1η Απριλίου προτείνει η ΓΣΕΕ

Χατζηδάκης: Στις 22 Μαρτίου η εισήγηση για τον κατώτατο μισθό

Κατώτατος μισθός: Πού «βλέπει» η κυβέρνηση την αύξηση του Απριλίου - Σε ποιες χώρες της ΕΕ αυξήθηκε πάνω από 1.000Є

gazzetta
gazzetta reader insider insider