Ασφαλιστική αμνηστία σε ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη έως 100 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλιστική αμνηστία σε ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη έως 100 ευρώ
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει να δώσει μια μορφή «αμνηστίας» σε περίπου 120.000 μη μισθωτούς που έχουν οφειλές έως 100 ευρώ, μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα και θα προβλέπει αυτόματα την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας για μικροοφειλές.

Σωρεία παραπόνων καταφθάνουν καθημερινά στον υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ από μη μισθωτούς που έχουν ρυθμισμένα χρέη και εμφανίζονται ανασφάλιστοι στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Μικρές οφειλές της τάξης των 10 ή και των 20 ευρώ εμποδίζουν τους ασφαλισμένους να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον επαγγελματίες που είχαν αποπληρώσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους, έχουν ένα μικρό ποσό απλήρωτο πιθανότατα από τόκους υπερημερίας, που τους στερεί την ασφαλιστική ικανότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει να δώσει μια μορφή «αμνηστίας» σε περίπου 120.000 μη μισθωτούς που έχουν οφειλές έως 100 ευρώ, μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα και θα προβλέπει αυτόματα την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας για μικροοφειλές.

Η πρόβλεψη για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ με χρέη έως 100 ευρώ, επεκτείνεται με τη νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο και στην ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας.

«Πολλοί έχουν εκκαθαρίσει τις οφειλές τους αλλά πιθανόν να υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσό απλήρωτο και αυτός ήταν ο λόγος που τους εμφάνιζε σαν να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα ο ΕΦΚΑ. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μία ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που έχουμε για την ασφαλιστική αλλά και τη
φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό ακόμα και αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα» δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Αν κάποιος αυτή τη στιγμή ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις οφειλές του, αυτό θα εμφανιστεί στην καρτέλα του στον ΕΦΚΑ από τον επόμενο μήνα. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται σαν ανασφάλιστοι, παρότι έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί ένα γραφείο του ΕΦΚΑ, χωρίς ραντεβού, με το παραστατικό πληρωμής της τράπεζας για να αποκτήσει από εκείνη τη στιγμή ασφαλιστική ικανότητα ή, διαφορετικά, να μπει στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, να υποβάλλει τα αντίστοιχα έντυπα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα κενό δύο εργάσιμων ημερών.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την πρώτη δόση), μπορούν:

  • Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικά για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.
  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών» (https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton) και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου, που συστάθηκε γι' αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.
  • Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Επειδή παρατηρείται ότι η πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές και, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα θα πρέπει να ελέγξουν:

α) εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο,

β) εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και

γ) εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστική ικανότητα: Για ποιους παρατείνεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως το 2025

Ασφαλιστική ικανότητα: Οι 6 κατηγορίες οφειλετών του ΕΦΚΑ που απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider