Επαγγέλματα γένους θηλυκού: Σε ποιες δουλειές απασχολούνται κυρίως οι γυναίκες στην Ευρώπη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαγγέλματα γένους θηλυκού: Σε ποιες δουλειές απασχολούνται κυρίως οι γυναίκες στην Ευρώπη
Οι γυναίκες εργαζόμενες φαίνεται πως κυριαρχούν σε μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υπάλληλοι γραφείου (65,8%), υπηρεσίες και πωλήσεις (63,5%), επιστήμονες και καθηγητές (54,3%), αλλά και σε στοιχειώδεις εργασίες (53%).

Παρότι οι γυναίκες εισέρχονται σε πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά πεδία τα τελευταία έτη, εντούτοις υπάρχουν ειδικότητες που παραμένουν «γένους θηλυκού».

Το 46,5% των εργαζόμενων ηλικίας 15-64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν γυναίκες στο γ΄ τρίμηνο του 2023, έναντι 53,5% που ήταν άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι γυναίκες εργαζόμενες φαίνεται πως κυριαρχούν σε μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υπάλληλοι γραφείου (65,8%), υπηρεσίες και πωλήσεις (63,5%), επιστήμονες και καθηγητές (54,3%), αλλά και σε στοιχειώδεις εργασίες (53%).

Παράλληλα, οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα (92,6%) των εργαζόμενων στη φροντίδα των παιδιών και ως εκπαιδευτικοί, ως γραμματείς (89,3%), ως δασκάλες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία (88,2%), ως νοσοκόμες και μαίες (87,5%) και ως καθαρίστριες σε ξενοδοχεία και γραφεία (86,5%).

Αντίθετα, οι γυναίκες σπάνια απασχολούνταν ως εργάτες βιοτεχνίας και συναφών επαγγελμάτων (11,1%), χειριστές και συναρμολογητές μηχανημάτων (17,9%), αλλά και μάνατζερ (34,7%).

Επίσης μόνο το 1,4% των εργαζόμενων σε οικοδομές σε γυναίκες, ενώ σε μηχανές και επισκευές μηχανών εργάζονταν το 2,9%, ως ηλεκτρολόγοι το 3,1% και ως οδηγοί βαριών φορτηγών και λεωφορείων το 3,8%.

Μερική απασχόληση

Επίσης το 28% των γυναικών ηλικίας 15-64 ετών εργάζονται με μερική απασχόληση, όταν των ανδρών είναι μόλις 8%. Στις υπηρεσίες και στις πωλήσεις, το 35% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση, σε σύγκριση με το 16% των ανδρών. Μεταξύ των εργαζομένων στην υποστήριξη γραφείου, το 29% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση και το 9% των ανδρών.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση. Η Ολλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση (63%), σε σύγκριση με 23% για τους άνδρες. Μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών στην part time εργασία καταγράφηκαν επίσης στην Αυστρία (38 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Γερμανία (37 ποσοστιαίες μονάδες).

Η Ρουμανία ήταν η εξαίρεση, με το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνται με μερική απασχόληση (4%) ελαφρώς υψηλότερο από αυτό των γυναικών (3%). Στη Βουλγαρία, γυναίκες και άνδρες κατέγραψαν ίσα μερίδια μερικής απασχόλησης (1% και για τις δύο κατηγορίες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή στο προφίλ του μέσου άνεργου - Γυναίκες, απόφοιτοι λυκείου έως 45 ετών, οι «αδύναμοι κρίκοι» της αγοράς εργασίας

Αγορά εργασίας: Οι γυναίκες ηγούνται της ανάκαμψης μετά την πανδημία - Σε ποιο κλάδο υστερούν

Έρευνα του ΕΒΕΑ και της Microsoft Hellas για την ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider