ΕΦΚΑ: Έρχονται τρεις πλατφόρμες για συνταξιούχους που εργάζονται, ασφαλισμένους με χρέη και μητέρες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Έρχονται τρεις πλατφόρμες για συνταξιούχους που εργάζονται, ασφαλισμένους με χρέη και μητέρες
Η πρώτη πλατφόρμα που είναι σχεδόν έτοιμη είναι η πλατφόρμα δήλωσης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Η δεύτερη δίνει τη δυνατότητα σε όσες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες κάνουν αίτηση να πάρουν το επίδομα μητρότητας. Η τρίτη χορηγεί σύνταξη σε ασφαλισμένους με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ.

Έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα τρεις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις τους ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών και να δικαιωθούν παροχές και επιδόματα που χορηγούνται.

«Για τις δύο από τις τρεις αυτές πλατφόρμες είμαστε σε αρκετά προχωρημένο βαθμό, έχουν γίνει τα αντίστοιχα τεστ και μόλις είμαστε έτοιμοι ώστε να μη γίνουν σφάλματα κατά την εφαρμογή, θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Η πρώτη πλατφόρμα που είναι σχεδόν έτοιμη και θα βγει «στον αέρα» τα επόμενα 24ωρα, είναι η πλατφόρμα δήλωσης των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Τόσο οι συνταξιούχοι που ήδη απασχολούνται, όσο και εκείνοι που έπιασαν δουλειά εντός του 2024 θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά την απασχόλησή τους και τα προσωπικά τους στοιχεία (τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους), ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για να εξακριβωθούν το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο φόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Με τον νόμο 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν σε συνταξιούχους που εργάζονταν και από την 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίστηκε η κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ με μικρότερο ποσοστό.

Για τους μισθωτούς, η απόδοση της κράτησης 10% υπέρ του ΕΦΚΑ θα γίνεται μέσω των ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες κάθε μήνα για το προσωπικό που απασχολούν. Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.

Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση. Οι συνταξιούχοι μηχανικοί και δικηγόροι που απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10%.

Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού. Οι συνταξιούχοι που αμείβονται με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου.

Όσοι παραλείψουν της δήλωση, θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικό πρόστιμο ίσο με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Επίδομα μητρότητας

Η δεύτερη πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα σε όσες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες δικαιούνται, να κάνουν αίτηση για να πάρουν το επίδομα μητρότητας για εννέα (9) μήνες.

Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα) για ένα εννεάμηνο, δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ, πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και λοχείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες για να υποβάλλουν αίτηση για την λήψη του επιδόματος, δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ασφαλισμένες θα υποβάλλουν την αίτησή τους και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει και στη συνέχεια να υποβάλλει εκ νέου αίτηση, ώστε να της χορηγηθεί η παροχή αναδρομικά από τον μήνα που της διακόπηκε.

Αναδρομικά θα λάβουν το επίδομα μητρότητας αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023 και μετά.

Σύνταξη σε οφειλέτες

Η τρίτη πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ.

Τη δυνατότητα αυτή έχουν αποκλειστικά και μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, καθώς για τους μισθωτούς δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα. Η ισχύουσα μέχρι πρόσφατα νομοθεσία ανέφερε ότι κάποιος μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί αν είχε χρέη έως 20.000 ευρώ, ποσό το οποίο παρακρατούνταν σε 60 ισόποσες δόσεις από τη σύνταξη.

Με τη νέα διάταξη δίνεται η ευκαιρία και σε άτομα τα οποία είχαν χρέος έως 30.000 ευρώ να κάνουν κανονικά την αίτηση συνταξιοδότησης με δυο προϋποθέσεις:

  • να υπάρχουν τουλάχιστον 20 χρόνια καταβολής εισφορών και
  • να μην είναι συστηματικοί κακοπληρωτές, δηλαδή ελέγχοντας αν πραγματικά οι τραπεζικές τους καταθέσεις είναι τέτοιες που δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 12.000 ευρώ (και 6.000 ευρώ για αγρότες). Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, θα μπορούν να λαμβάνουν το 30% της σύνταξης που δικαιούνται μέχρι ποσού οφειλής 20.000 ευρώ και στη συνέχεια να γίνεται μια μικρή παρακράτηση για τους επόμενους 60 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν έπαιρναν σύνταξη, έως ότου εξοφλούσαν ολόκληρο το ποσό που υπερέβαινε τα 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση σύνταξης και μειωμένες εισφορές - Αυστηρό πρόστιμο σε όσους δεν το δηλώνουν

ΔΥΠΑ: Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Τσακλόγλου: Οι αλλαγές που προωθούνται για συνταξιοδότηση ελ. επαγγελματιών ή αγροτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider