Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι ισχύει με την δήλωση του ωραρίου για τις υπαγόμενες επιχειρήσεις - Όλες οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι ισχύει με την δήλωση του ωραρίου για τις υπαγόμενες επιχειρήσεις - Όλες οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
Ο τρόπος καταγραφής των αλλαγών στο ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει να γίνει έγκαιρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής τσουχτερών προστίμων. 

Η επέκταση της χρήσης Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας από τις αρχές του έτους, έφερε επιπλέον φόρτο στα λογιστήρια των επχιειρήσεων σε ότι αφορά τις αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου απασχόλησης κάθε εργαζόμενου.

Ο τρόπος καταγραφής των αλλαγών στο ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει να γίνει έγκαιρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής τσουχτερών προστίμων.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ στην παρούσα φάση η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται στις παρακάτω επτά κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Το σύνολο των τραπεζών της χώρας (με κύριο ΚΑΔ 6419), από 01.07.2022.
  • Τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους (με κύριο ΚΑΔ 4711) από 01.07.2022.
  • Τις εταιρείες φύλαξης (με κύριο ΚΑΔ 801* και 802*)], από 16.02.2023.
  • Τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης (με κύριο ΚΑΔ 651*), από 16.02.2023.
  • Τις ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, καθώς και τη Hellenic Train και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, από 22.03.2023,
  • Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας (με κύριο ΚΑΔ από 10 έως και 33, πλην του 19) από 01.01.2024.
  • Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου (με κύριο ΚΑΔ 47) από 01.01.2024.

Όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS είναι ένας από τους αναφερόμενους στις ανωτέρω επτά κατηγορίες, οι επιχειρήσεις - εργοδότες εντάσσονται στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων τους. Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται διαδικασία προαιρετικής ένταξης στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας για επιχειρήσεις που στην παρούσα φάση εφαρμογής δεν είναι υπόχρεες.

Τι πρέπει να κάνουν τα λογιστήρια

Παράλληλα στον ενιαίο οδηγό με τις αναλυτικές οδηγίες που εκδόθηκε από το σύστημα Εργάνη προς τα λογιστήρια, με αφορμή και την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καταγράφονται οι εξής προθεσμίες:

  • Δήλωση μεταβολής στοιχείων εργασιακής σχέσης: Υποβάλλεται είτε στην τρέχουσα ημερομηνία είτε σε μεταγενέστερο χρόνο.
  • Ψηφιακό Ωράριο Απασχόλησης – Σταθερό Εβδομαδιαίο και μεταβαλλόμενο ανά ημέρα: Υποβάλλεται το αργότερο έως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
  • Ψηφιακό Ωράριο Απασχόλησης – Μεταβαλλόμενο ανά ημέρα (οδηγοί): Υποβάλλεται εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.
  • Άδειες: Υποβάλλονται το 1ο δεκαήμερο κάθε μήνα για στοιχεία αδειών που χορηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Προσοχή όμως. Με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη ΙΙ, ο έλεγχος των αδειών των εργαζομένων θα γίνεται απογραφικά εντός του επόμενου μήνα, από το μήνα χορήγησής τους.
  • Ε8 – Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης: Αναγγέλλεται πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.
  • Ε8 – Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης (οδηγοί): Αναγγέλλεται και υποβάλλεται εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.
  • Δήλωση έναρξης και λήξης κάρτας εργασίας: Υποβάλλεται σε στοιχεία πραγματικού χρόνου εργασίας, με μέγιστο χρόνο καθυστέρησης 15 λεπτά + 1 (περισσότερα ή λιγότερα) από την έναρξη ή τη λήξη το χρόνου εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μιχαηλίδου με τον ΣΕΒ- Στο επίκεντρο η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

ΕΣΕΕ: Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και προγράμματα κατάρτισης στη συνάντηση με τη Δόμνα Μιχαηλίδου

Γεωργιάδης: Το απόλυτο εργαλείο η ψηφιακή κάρτα

gazzetta
gazzetta reader insider insider