Αγοραπωλησίες ακινήτων: Τι αλλάζει με το νέο νόμο – Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μετρητά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγοραπωλησίες ακινήτων: Τι αλλάζει με το νέο νόμο – Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μετρητά
Όσοι έχουν δώσει μετρητά ως προκαταβολή για την αγορά ακινήτων και έχουν υπογράψει προσύμφωνα πριν τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα μπορούν να εξοφλήσουν το τίμημα σε μετρητά.

Στην αγορά ακινήτων με μετρητά ακόμα και μετά τη δημοσίευση του φορολογικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν δώσει μετρητά ως προκαταβολή για την αγορά ακινήτου και έχουν υπογράψει προσύμφωνα ή ιδιωτικά έγγραφα.

Με τους συμβολαιογράφους να συνεχίζουν την αποχή και να πραγματοποιούν νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου προκείμενου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, η νέα διορθωμένη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν υπογράψει ή θα υπογράψουν προσύμφωνα αγοράς ακινήτων με μετρητά πριν τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά για να εξοφλήσουν το τίμημα ανεξάρτητα από το χρόνο υπογραφής του οριστικού συμβολαίου.

Με τη νέα ρύθμιση, αν κάποιος έχει υπογράψει προσύμφωνο αγοράς ακινήτου με μετρητά στις 8 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή πριν τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα μπορεί να ολοκληρώσει την αγοραπωλησία του ακινήτου καταβάλλοντας μέρος του τιμήματος ή ακόμα και ολόκληρο το τίμημα σε μετρητά ακόμα και μετά την ενεργοποίηση του νέου μέτρου.

Αναλυτικότερα η τελική διάταξη για τη κατάργηση των μετρητών στις μεταβιβάσεις ακινήτων ορίζει ότι «οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις της παρούσας δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την εφαρμογή ισχύος του παρόντος σε εκτέλεση προσυμφώνων τα οποία έχουν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος»

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ να εξοφλούν ολόκληρο το τίμημα των ακινήτων με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Σε διαφορετική περίπτωση το συμβόλαιο θεωρείται άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα που φθάνουν έως τις 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιείται με μετρητά εξ ολοκλήρου ή εν μέρει. Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021, σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,98 δισ. ευρώ.

Με τη νέα διάταξη η οποία ισχύει από τη δημοσίευση του νέου φορολογικού νόμου στο ΦΕΚ καταργείται η χρήση μετρητών ως τρόπος εξόφλησης του τιμήματος κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία και καθίσταται υποχρεωτική η χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής για την εξόφληση του τιμήματος για την οποία η φορολογική διοίκηση ενημερώνεται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει τη πράξη μεταβίβασης μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY».

Ακύρωση συμβολαίου

Συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα οικεία βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.

Οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την εφαρμογή ισχύος του παρόντος σε εκτέλεση προσυμφώνων τα οποία έχουν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

  • Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να αναγράψει στο συμβόλαιο τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.
  • Απαγορεύεται η μεταγραφή συμβολαιογραφικού εγγράφου που έχει συνταχθεί χωρίς ο συμβολαιογράφος να έχει αναγράψει στο συμβόλαιο τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.
  • Στους συμβολαιογράφους καθώς και στους υποθηκοφύλακες/προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που δεν προκύπτει ότι καταβλήθηκε με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ και να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατά 3% αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για το 2024 - Οι 9 κατηγορίες που αναπροσαρμόζονται λόγω της νέας εθνικής

Ρεύμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τα «έγχρωμα» τιμολόγια – Tips για συμφέρουσα επιλογή

gazzetta
gazzetta reader insider insider