Νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές ειδικότητες από ΔΥΠΑ και Amazon - Αιτήσεις από αύριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές ειδικότητες από ΔΥΠΑ και Amazon - Αιτήσεις από αύριο
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων μέσα από μια συνολική κατανόηση του Amazon Web Services (AWS) Cloud

Ξεκινά αύριο, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με την Amazon «Cloud Practitioner Essentials AWS», που αφορά στην παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης σε 1.000 ανέργους, ηλικίας 18-60 ετών.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων μέσα από μια συνολική κατανόηση του Amazon Web Services (AWS) Cloud. Η κατάρτιση θα διεξαχθεί μέσω επίσημου εκπαιδευτικού φορέα για την Ελλάδα, OTEAcademy (Amazon training partner).

Παράλληλα θα «τρέξει» ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης με αμοιβή παρόχων κατάρτισης βάσει τοποθέτησης σε θέση εργασίας, για έως 1.000 ανέργους. Σκοπός του προγράμματος κατάρτισης, το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η απόκτηση εξειδίκευσης σε ψηφιακά θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας χωρίς απαραίτητη προηγούμενη σχετική επαγγελματική εμπειρία και η άμεση τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης, που θα εξασφαλίζονται με ευθύνη του παρόχου κατάρτισης.

Η αμοιβή των παρόχων θα βασίζεται στην ολοκλήρωση της εξάμηνης απασχόλησης των ωφελούμενων. Η AWS είναι η πρώτη από τις εταιρίες πληροφορικής που εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη συμμετοχή της, με το πρόγραμμα “re/Restart”. Το πρόγραμμα re/Start ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, με κύριο στόχο την επανακατάρτιση των βετεράνων και των οικογενειών τους και επεκτείνεται σταδιακά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.

Κέντρο κατάρτισης ΔΥΠΑ για άτομα με αυτισμό

Τέλος προωθείται η δημιουργία ενός καινοτόμου κέντρου κατάρτισης σε θεματικά αντικείμενα του κλάδου της Πληροφορικής, με ωφελούμενους Άτομα με Αναπηρία τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μεσαίας και υψηλής λειτουργικότητας. Η ΔΥΠΑ, εκτός από τις δυο δομές κατάρτισης ειδικής αγωγής - τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ, στην Αθήνα και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης - έχει αποφασίσει τη δημιουργία ενός καινοτόμου κέντρου κατάρτισης πληροφορικής, με ωφελούμενους Άτομα με Αναπηρία, τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μεσαίας και υψηλής λειτουργικότητας.

Η νέα δομή θα λειτουργήσει αρχικά στην Αθήνα (σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο) ως παράρτημα της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών, στο Γαλάτσι, ενώ για την υλοποίηση του έργου η ΔΥΠΑ θα συνεργαστεί και με την Amazon στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

Η ΔΥΠΑ και η Amazon Web Services, τον Ιούλιο του 2021 υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να προωθήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη υλοποιούνται πρωτοβουλίες και δράσεις για την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στο υπολογιστικό σύννεφο (computing cloud), την προώθηση της εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες μελλοντικών γενεών και την προώθηση επιχειρήσεων με δυνατότητα χρήσης cloud στη χώρα.

«Ευχαριστώ θερμά την Amazon Web Services και τη ΔΥΠΑ για την εξαίσια και παραγωγική συνεργασία που αποφέρει μεγάλο κέρδος και εξασφαλισμένη εργασία στους καταρτισμένους του προγράμματος. Είμαι πολύ χαρούμενος που το σημαντικό αυτό πρόγραμμα όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί με επιπλέον δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία στα οποία οφείλουμε να δώσουμε τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες cloud έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας» ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Καθώς η καινοτομία που τροφοδοτείται από το AWS Cloud γίνεται η «νέα κανονικότητα» για τους πελάτες στην Ελλάδα, οι εταιρείες επιδιώκουν να εντοπίσουν και να προσλάβουν τα ταλαντούχα στελέχη που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες αυτές. Ανανεώνουμε τη συνεργασία μας με τη ΔΥΠΑ παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε τεχνολογίες cloud στην Ελλάδα, καλύπτοντας πλέον και άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Ανυπομονούμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το επόμενο βήμα στην ψηφιακή ανάπτυξη της Ελλάδας και ευχαριστούμε τη ΔΥΠΑ για τη δέσμευσή της με την επέκταση του Μνημονίου Συνεργασίας» δήλωσε ο Διευθυντής του Δημόσιου Τομέα στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, και Αφρική της Amazon Web Services, Cameron Brooks.

«Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες στη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελμάτων. Μέχρι τώρα έχουμε άριστη συνεργασία με την Amazon Web Services και με τις επόμενες δράσεις που έχουμε σχεδιάσει θα δώσουμε τη δυνατότητα σε άνεργους συμπολίτες μας να εξειδικευτούν σε ψηφιακά θεματικά αντικείμενα που έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, με την ποιότητα και την τεχνογνωσία της Amazon» τόνισε ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Η συνεργασία μας δεν σταματά εδώ αλλά επεκτείνεται στο καινοτόμο κέντρο κατάρτισης πληροφορικής για ανθρώπους που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Η Ελλάδα κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια, όμως για να δρέψουμε τα οφέλη του πρέπει να διασφαλίσουμε πως το ανθρώπινο δυναμικό έχει εξοπλιστεί με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δωρεάν κατάρτιση σε νέους πτυχιούχους με πρόσληψη σε επιχειρήσεις- Τι προσφέρει το πρόγραμμα Skills4Jobs

ΣΕΒ - Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών: Ξεκίνησε η κατάρτιση 20 νέων στελεχών

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider