Κίνητρα για εργασία στα άτομα με αναπηρία από το 2024 - Τι αλλαγές προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνητρα για εργασία στα άτομα με αναπηρία από το 2024 - Τι αλλαγές προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης
Μιλώντας στην ημερίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ με τίτλο: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030», ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να αφαιρεθεί η κράτηση του 10% στον μισθό των εργαζομένων συνταξιούχων με αναπηρία

Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να μην εφαρμοστεί καμία κράτηση στον μισθό όσων συνταξιούχων με αναπηρία επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην ημερίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ με τίτλο: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030», ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να αφαιρεθεί η κράτηση του 10% στον μισθό των εργαζομένων συνταξιούχων με αναπηρία από το μινι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τεράστιο έλλειμμα στην αγορά εργασίας. Το να πετύχουμε τη συμπερίληψη των Ατόμων με αναπηρία στην οικονομία μας, δεν είναι δείγμα ευαισθησίας, αλλά είναι απόλυτη ανάγκη» τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται η δυνατότητα απασχόλησης όλων των συνταξιούχων με αναπηρία

Συγκεκριμένα, από 1/1/2024 θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Σήμερα, ένα άτομο με αναπηρία που συνταξιοδοτείται από τον π. ΟΑΕΕ, δεν επιτρέπεται να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ταμεία πλην του πρώην ΙΚΑ.

Εάν συνταξιοδοτείται από το πρώην ΙΚΑ, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις να εργαστεί και μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Με τις νέες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνονται με τον πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ προκειμένου να ενθαρρύνεται η επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

ΑΜΕΑ και εργασία

Ο πληθυσμός των ατόμων με αναπηρία 15 ετών και άνω εκτιμάται στο 10% του πληθυσμού. Σε απόλυτους αριθμούς τα άτομα με αναπηρία, με βάση την έρευνα αναφοράς και την επεξεργασία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας, εκτιμήθηκαν σε 1.054.735 .

Το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία 20-64 ετών που μετέχουν στον ενεργό πληθυσμό (εργατικό δυναμικό) βρέθηκε να είναι στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του 23,7%.

Παράλληλα, το ποσοστό των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία 20-64 ετών ανέρχεται μόλις στο 18,4% (41. 909 άτομα), με το χάσμα απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, σε σύγκριση με τον πληθυσμό χωρίς αναπηρία, να υπολογίζεται στις 50 μονάδες.

Για τα άτομα με αναπηρία που εργάζονται, η ανάλυση των στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εύρεση εργασίας σε αυτή την κατηγορία πολιτών επαφίεται σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό στην λειτουργία των άτυπων κοινωνικών δικτύων, του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Πιο αναλυτικά, το 57% των απασχολούμενων ατόμων με αναπηρία, βρήκαν εργασία μέσω φίλων, συγγενών ή γνωστών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 38% των ατόμων χωρίς αναπηρία. Αντιστοίχως, ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που βρήκε εργασία μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) καθώς και όσων απευθύνθηκαν σε εργοδότες. Το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που αναφέρει την απάντηση σε αγγελία ως επιτυχή τρόπο εύρεσης εργασίας είναι σχεδόν μηδενικό.

Όσο για τους νέους με αναπηρία στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους (15-44 ετών), ο δείκτης συμμετοχής τους στο εργατικό δυναμικό είναι μόλις 16%. Ο δείκτης απασχόλησης των νέων και ενηλίκων ως 44 ετών ανέρχεται μόλις στο 12,5%, όταν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, τα άτομα χωρίς αναπηρία είναι ενταγμένα στην απασχόληση σε ποσοστό 58%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα για τους νέους και τα άτομα σε πρώιμη ενηλικίωση είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα τους, όχι μόνο αποτελούν οικονομικά ανενεργό πληθυσμό αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, είτε τυπικής είτε μη τυπικής. Πιο αναλυτικά το 82% των ανενεργών ατόμων με αναπηρία και ηλικία 15-44 ετών, δεν παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είτε εντός είτε εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από σήμερα σε διαβούλευση το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Σε ισχύ οι βασικές διατάξεις του από την Πρωτοχρονιά

Μίνι ασφαλιστικό: Τεκτονικές αλλαγές στα επιδόματα - Οι εργασιακές διατάξεις που μπήκαν στο παρά 5'

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Σενάριο μη περικοπής της σύνταξης - «Πέναλτι» μόνο στο εισόδημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider