Τι αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ανάμεσα στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ν/σ ανήκουν η αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, ο απεγκλωβισμός των οφειλετών του ΕΦΚΑ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, το ξεμπλοκάρισμα απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

Δέσμη αλλαγών για συνταξιούχους, οφειλέτες του ΕΦΚΑ αλλά και ασφαλισμένους στα Επαγγελματικά Ταμεία φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ανάμεσα στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ν/σ ανήκουν η αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, ο απεγκλωβισμός των οφειλετών του ΕΦΚΑ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, το ξεμπλοκάρισμα απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, καθώς και μια σειρά από διατάξεις που θα ενθαρρύνουν την απασχόληση των συνταξιούχων.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αναμένεται να έλθει στην Βουλή προς ψήφιση στις αρχές Νοεμβρίου, αφορούν:

  • Στην θέσπιση νέου πλαισίου λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Αλλαγές θα προκύψουν στο καθεστώς εποπτείας και αδειοδότησης των επαγγελματικών ταμείων, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Παράλληλα θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές στις παροχές των ΤΕΑ: 10% για τη λήψη της παροχής υπό μορφή σύνταξης και 15% για τη λήψη της παροχής υπό μορφή εφάπαξ.

Η φορολόγηση θα συνδέεται με το πόσο ταχύτερα βγαίνει κάποιος σε σύνταξη και αν επιλέγει σύνταξη εφ’ όρου ζωής ή εφάπαξ ποσό. Στη σύνταξη η φορολόγηση θα είναι 5% για πάνω από 20 χρόνια ασφάλισης, 7,5% για 15-20 χρόνια και 10% για 10 χρόνια. Αντίστοιχη θα είναι και η φορολόγηση, εφόσον ο ασφαλισμένος επιθυμεί να λάβει το ποσό εφάπαξ. Θα κλιμακώνεται από 20% για τα 10 χρόνια, 15% για 15-20 χρόνια και 10% από 20 χρόνια και πάνω.

  • Στην κατάργηση του πέναλτι 30% στις συντάξεις όσων εργάζονται

Σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, θα επιβάλλεται από το 2024 ειδική εισφορά της τάξης του 10% στο ετήσιο εισόδημα από την εργασία. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κράτηση θα φτάνει στο 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια σύνταξη. Ο πρόσθετος χρόνος ασφάλισης θα οδηγεί σε προσαύξηση της σύνταξης.

  • Στην χορήγηση σύνταξη στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Σήμερα οι οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες), δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη αν δεν εξοφλήσουν το υπερβάλλον ποσό.

Με τη νέα ρύθμιση αυξάνεται το όριο της οφειλής στα 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 10.000 ευρώ για τους αγρότες, εφόσον διαπιστωθεί πως είναι αναξιοπαθούντες και όχι κακοπληρωτές.

Μέχρι το χρέος να υποχωρήσει έως τις 20.000 ευρώ, θα λαμβάνουν μόνο το 50% της σύνταξής τους και το υπόλοιπο ποσό θα αφαιρείται από το χρέος. Όταν αυτό πέσει στις 20.000 ευρώ, θα αποπληρώνουν την οφειλή τους σε 60 μηνιαίες δόσεις

  • Στην απονομή επικουρικών συντάξεων με 15ετία

Η διάταξη που επισπεύδει την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, θα προβλέπει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξετάζονται στο εξής με βάση την 15ετία (όπως ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ) και όχι με βάση με το χρόνο ασφάλιση που προέβλεπε το Ταμείο τους. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία.

  • Στην αλλαγή των συντάξεων χηρείας

Στις συντάξεις λόγω θανάτου θα εναρμονιστεί το καθεστώς ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα με όσα προβλέπονται για το Δημόσιο. Στις περιπτώσεις που κάποιος λαμβάνει δύο συντάξεις, θα πρέπει να επιλέξει ποια θα περικοπεί στο 50%.

  • Στην καταβολή των επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα

Στο νέο σύστημα πληρωμών με προπληρωμένη κάρτα θα ενταχθούν από το 2024 σχεδόν όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, όπως τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ. Τα μόνα επιδόματα που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε τραπεζικό λογαριασμό θα είναι εκείνα της στέγασης και της αναπηρίας.

Η σχετική διάταξη θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.

Σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται σε προπληρωμένη κάρτα, σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Την Τετάρτη στο υπουργικό το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τι αλλάζει για συνταξιούχους, οφειλέτες και επαγγελματικά ταμεία

Προσωρινές επικουρικές συντάξεις με fast track διαδικασίες προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider