Μ. Συρεγγέλα: Αύξηση του επιδόματος μητρότητας και διευρυμένο ωράριο παιδικών σταθμών έρχονται τη νέα τετραετία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Συρεγγέλα: Αύξηση του επιδόματος μητρότητας και διευρυμένο ωράριο παιδικών σταθμών έρχονται τη νέα τετραετία Συνέντευξη
Μετά από 3,5 χρόνια πορείας στο υπουργείο Εργασίας, η κα Συρεγγέλα ανέλαβε δράσεις που στήριξαν την νέα μητέρα, την κακοποιημένη γυναίκα αλλά και τα νέα ζευγάρια που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν την οικογένειά τους.

Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, από τους 4 στους 9 μήνες, χώροι φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών ως τις 17.30 είναι μερικές μόνο από τις δράσεις στήριξης της οικογένειας που προγραμματίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για την επόμενη τετραετία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αυτό αποκαλύπτει στο insider, η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Μετά από 3,5 χρόνια πορείας στο υπουργείο Εργασίας, αρχικά ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας κι έπειτα ως υφυπουργός αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, η κα Συρεγγέλα είναι έτοιμη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών, έχοντας στη φαρέτρα της δράσεις που στήριξαν την νέα μητέρα, την κακοποιημένη γυναίκα και τα νέα ζευγάρια που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν την οικογένειά τους.

- Κυρία Συρεγγέλα, είστε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ασχολείστε με ένα ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο που αφορά την οικογενειακή πολιτική και την ισότητα των φύλων. Ποιες θεωρείτε τις πιο σπουδαίες δράσεις του έργου σας;

Μέσα σε 4 χρόνια είναι πολλά και σημαντικά τα πεπραγμένα μας στο ευαίσθητο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μείναμε στη θεωρία, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο μας έχει ήδη ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αναγνωρίζεται από τους πολίτες.

Προωθήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για να κάνουμε την ισότητα πράξη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε ανάμεσα στις 12 χώρες σε όλο τον πλανήτη με πλήρη νομική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης, για πρώτη φορά χορηγήθηκε Σήμα Ισότητας σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τα στελέχη τους.

Καταφέραμε με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα και πολιτικές να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία. Δημιουργήσαμε το «Κέντρο Καινοτομίας για
Γυναίκες» που αναμένεται να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία. Υιοθετήσαμε μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους και τα νέα ζευγάρια, μέτρα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες, καταπολεμούν βαθιά ριζωμένες πρακτικές και στερεότυπα και χτίζουν μία καλύτερη κοινωνία, με σεβασμό από όλους προς όλους.

- Μιλήσατε για νέα στεγαστική πολιτική. Τι ακριβώς να περιμένουν οι νέοι από εσάς;

Για να βοηθήσουμε χιλιάδες νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν προσιτή και ποιοτική κατοικία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί τέσσερις δράσεις στεγαστικής πολιτικής.

Πρόκειται για τα προγράμματα:

«Σπίτι μου»: Χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, ενώ το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ.

Κοινωνική Αντιπαροχή: Αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, ενώ εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).

«Κάλυψη»: Αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια, άτομα ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή του μισθώματος γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας η οποία καλύπτει και τις δαπάνες για επισκευές των ακινήτων πριν την εκμίσθωσή τους.

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμιση των ακινήτων.

- Ποια τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικογενειακή πολιτική την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών;

Εμείς με τις πολιτικές και τις δράσεις μας κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την έμπρακτη στήριξη των οικογενειών και των νέων της χώρας. Και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία να στηρίζουμε και να προστατεύουμε τον θεσμό της οικογένειας και να υιοθετούμε μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Στα σχέδιά μας είναι η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Επίσης, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου». Θα αυξηθούν κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».

Θα συσταθούν 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17.30 και θα θεσμοθετηθούν χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στις οικογένειες, δίπλα σε όλους τους πολίτες και να χτίσουμε μία καλύτερη Ελλάδα, την Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε.

- Η κυβέρνησή σας έθεσε το θέμα της ισότητας των δύο φύλων στους βασικούς άξονες πολιτικής της. Ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε;

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας. Το 2019 δεσμευτήκαμε για χαμηλότερους φόρους και το κάναμε πράξη. Η εθνική οικονομία αυτά τα τέσσερα χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές.

Βρίσκεται τώρα ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Σήμερα δεσμευόμαστε ότι την επόμενη τετραετία θα έχουμε καλύτερους μισθούς και καλύτερα εισοδήματα, όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για το δημόσιο, αφού από τον Ιανουάριο του 2024 θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει στην υγεία, ξεκινώντας από τις πολιτικές δημόσιας υγείας, τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλους τους πολίτες για βασικά νοσήματα, τον προσωπικό γιατρό και την ψηφιακή υγεία. Και το επόμενο μέλημά μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους που θα αξιολογεί διαρκώς τους υπαλλήλους, με κίνητρα για καθημερινή απόδοση, αλλά και με απαιτήσεις.

- Κατεβαίνετε πρώτη φορά για μία θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είστε υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Ο κόσμος στη Δυτική Αθήνα τι σας ζητάει;

Η απόφασή μου να κατέβω για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει να κάνει με τη θέλησή μου να βάλω κι εγώ το δικό μου «λιθαράκι» στη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Μία θέληση που δεν έχει μείνει στα λόγια αλλά έχει γίνει ήδη πράξεις.

Από τη θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ, προωθώ μέτρα και δράσεις για τη στήριξη των εργαζόμενων, των γονέων, όλων των οικογενειών.

Κύριο μέλημά μου είναι να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τις ζωές των πολιτών κάθε μέρα λίγο καλύτερες. Αυτό μας ζητάνε και οι πολίτες όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά ολόκληρης της χώρας.

Εμείς είμαστε δίπλα στην κοινωνία, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους πολίτες και της Δυτικής Αθήνας για ένα καλύτερο αύριο, για περισσότερες δουλειές, για καλύτερους μισθούς, για καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία για όλους. Θέλω οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας να με εμπιστευτούν, να μου δώσουν την ευκαιρία να παλέψω μαζί τους και να πάμε όλοι μαζί τη χώρα μπροστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

N. Παπαθανάσης: Σήμερα και αύριο δύο νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού - Θα διατηρηθούν Market Pass και Καλάθι εάν συνεχιστεί η ακρίβεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider