Εφορία: Έρχεται το Σαββατοκύριακο ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ - «Βρέχει» επιστροφές φόρου εισοδήματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Έρχεται το Σαββατοκύριακο ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ - «Βρέχει» επιστροφές φόρου εισοδήματος
Ποιοι φορολογούμενοι και γιατί θα πρέπει να βιαστούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως την Τετάρτη.

Ανεβάζει ταχύτητες στις επιστροφές φόρου εισοδήματος η ΑΑΔΕ ενώ παράλληλα τρέχει να προλάβει να στείλει τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28 Απριλίου σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26 Απριλίου. Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη 27 Απριλίου και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν δήλωση

Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμένουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν ήδη δει τα χρήματα της επιστροφής φόρου εισοδήματος στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Από την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων, στις 31 Μαρτίου 2023, μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις πληρωμές από την ΑΑΔΕ με το ποσό των επιστροφών να αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τους 44.217 φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, που δικαιούνται δηλαδή επιστροφή φόρου εισοδήματος, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι 10.219 φορολογούμενοι θα λάβουν εντός της εβδομάδας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές. Για ορισμένους από τους φορολογούμενους θα χρειαστεί η ΑΑΔΕ να πραγματοποιήσει κάποιους ελέγχους με συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η ΑΑΔΕ θα στείλει ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε περίπου 200.000 οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 72 δόσεων. Με τα ηλεκτρονικά μηνύματα οι οφειλέτες θα καλούνται να επανενταχθούν στα ευνοϊκά σχήματα των ρυθμίσεων προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Τα πρώτα εκκαθαριστικά

Οι 236.856 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν τα εξής:

- Το 55,49% των δηλώσεων είναι μηδενικές. Αυτό σημαίνει ότι οι 131.431 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

- Το 25,66% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Συνολικά, οι 60.777 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 45,32 εκατ. ευρώ με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 746 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023 είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

- Το 18,85% των δηλώσεων είναι πιστωτικές. Οι 44.647 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου θα λάβουν συνολικά το ποσό 19,15 εκατ. ευρώ ή 429 ευρώ ο καθένας.

Επιστροφές φόρου

Το πρόγραμμα για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που ακολουθεί η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός θα τρέξει τις επόμενες ημέρες.

- Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

- Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Ολοκληρώνεται η ΑΜΚ – Κλείνει ένας ταραχώδης κύκλος 10 ετών

ΒΟΑΚ: Πώς «κινούνται» οι κατασκευαστικές... συμμαχίες για την μεγάλη παραχώρηση του Αυτοκινητόδρομου Κρήτης

gazzetta
gazzetta reader insider insider